Kaninhop og spring

Børns trivsel i det senmoderne opbrudssamfund

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ja, men er det da ikke skønt? Vi passerede 1984, uden at Orwells profeti gik i opfyldelse, den kolde krig ophørte, vi kunne se optimistisk frem mod et helt nyt ikke bare århundrede, men årtusinde - min sjæl, hvad vil du mer?

Det er blevet til en brat opvågnen til nutidens realiteter. Atomkrigens latente trussel er erstattet af frygt for terror og højteknologisk krig.

Den almindelige angst og af og til begrundet frygt for kriminalitet og deraf følgende overvågning breder sig hastigt, og børn og unge socialiseres ind i denne atmosfære.

Og for år siden talte 'rendestenspædagoger og røde abekatte', som en borgmester så smukt udtrykte det, om, at skolen var en sorteringsskole. Siden er indført nye og moderne undervisningsprincipper og -metoder - men skolen har aldrig været mere sorterende end nu. Der stilles faktisk ofte uhyrlige krav til nutidens børn, de fleste klarer den, men mange bukker under.

Bogen er blevet til på grundlag af en undersøgelse af skolebørns sundhed og trivsel, dels ved hjælp af spørgeskemaer og stilskrivning, dels ved hjælp af interview med 26 13-14-årige børn fra tre forskellige sociale miljøer: på landet, et velstillet bykvarter og et belastet ditto.

Måske ikke særligt overraskende når analysen frem til, at det gælder om at have en sund sjæl i et sundt legeme og komme fra et stabilt hjem med klaver, være vellidt og integreret i et godt socialt netværk.

Ole, en repræsentant for de stærke børn med gode evner og god fysik og godt med selvværd og selvtillid, lever sundt og støttes heri af hjemmet - man ser spejderdrengen fra Ota Solgryn-pakkerne for sig. Modsat finder vi de svage, som ikke rigtigt mestrer tilværelsen og ikke kan tage sig sammen, og som giver efter for gruppepres og kommer ud i noget snavs. Ind imellem finder vi så andre afskygninger som pigen, citatet i overskriften stammer fra. Hun søger at flygte fra det hele med et overdrevent aktivitetsniveau: 'Så her for nylig meldte jeg mig ind i Dansk Kaninavlerforening, og så stiller jeg op til kaninhop og spring'.

Og: 'Før var jeg bange for fed mad - nu er jeg bange for anoreksi'.

Ja, det lyder som citater fra en standup-komiker, men det er gravalvorligt og citeret fra en seriøs, videnskabelig undersøgelse. Og baggrunden er da også alvorlig nok.

Undersøgelsen formidles i håbet om, at dens resultater kan bruges bredt af alle, som har med børns og unges sundhed og trivsel at gøre, og skønt de næppe kommer som et chok for praktiske pædagoger og undervisere, er der god brug for dem og forfatterens analyser, konklusioner og forslag til innovation af forebyggelsesarbejdet. Her peges blandt andet på, at samfundets øgede individualisering og barske præstationskrav efterlader mange i et socialt tomrum, som de ikke selv magter at komme ud af. Måske er der andre grunde end normløshed og mangel på opdragelse til, at danske unge ikke klarer sig alt for godt i internationale undersøgelser og har rekord i druk og andet misbrug.

Teksten kan være streng at slide sig igennem, der er lidt for mange banaliteter og gentagelser, men i øvrigt god at blive klogere af, især hvis man ikke til daglig har unge mennesker inde på livet.

Sundhed og sårbarhed

Store børns beretninger om sundhed og hverdagsliv

Af Bente Jensen

224 sider, 250 kroner

Hans Reitzels Forlag