De gode, de onde og de virk

Omkring halvdelen af landets skoler har lette til svære svampeproblemer. Men indeklimasyge skyldes oftere støv, høj temperatur og dårlig ventilation

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Først når der har været fugtproblemer i lang tid, kommer der skimmelsvamp, så det er fugten, der skal bekæmpes. Blot at sætte spande op for at fange det nedsivende vand inde i en bygning er ingen løsning. Kilden til fugtproblemerne skal findes og skaden repareres, for ellers kan der senere opstå skimmelsvamp.

Skimmelsvamp kan vokse på næsten alt. Den kan nedbryde beton, gro i brændstof, på stål og murværk. Men især elsker den pjaskvåde gipsplader, hvor den mæsker sig i limen bag papiret på pladerne. Og det sker ofte på bagsiden af pladen, så der går lang tid, før man opdager skaden.

'Skimmelsvampe - hvordan takler du dem?' er titlen på fire temamøder, som Branchearbejdsmiljørådene (BAR) for Undervisning og Forskning samt Social og Sundhed sammen har arrangeret rundt i landet i de seneste uger.

Her viser seniorforsker, cand.scient. Suzanne Gravesen fra By og Byg flotte billeder af de utrolige skimmelsvampe, der hverken tilhører dyre- eller planteriget. De har deres eget rige - fungaen.

Menneskelige røgalarmer Hun deler skimmelsvampene op i 'de gode, de onde og de virk'lig slemme'.

'De gode kender vi fra penicillin, fra vin- og ølbrygning, fra produktion af skimmeloste og fra bagning af brød. De onde er dem, der fordærver vores fødevarer - mug på rugbrød eller frugt. De onde producerer allergifremkaldende stoffer og findes blandt andet i udeluften sensommer og efterår', siger Suzanne Gravesen.

De virkelig slemme skimmelsvampe kan findes i indeklimasyge bygninger. Disse svampe producerer giftstoffer, der kan smitte gennem mund, hud og luftveje, og de kan nedbryde folks immunforsvar. Hun fortæller, at folk, der har allergi, får problemer, når der er svampe i indeklimaet. De fungerer som menneskelige røgalarmer, når de udsættes for dårligt indeklima med skimmelsvamp. Folk med høfeber og astma kan også få problemer. Men det er folk, der i forvejen er syge og arveligt disponeret for disse sygdomme, der får problemer i et dårligt indeklima med skimmelsvamp.

Hele indeklimaet skal undersøges 'Omkring halvdelen af landets skoler og daginstitutioner har lettere til svære svampeproblemer. Og hvis der er mennesker med indeklimasyge disse steder, kan det skyldes skimmelsvampe. Indeklimasyge kan give øjenirritation, luftvejsirritation, tilstoppet næse, hovedpine og svimmelhed. Problemet med disse symptomer er bare, at stress, forkølelse, mobning og allergi giver de samme symptomer', siger Suzanne Gravesen.

'Og når der konstateres indeklimasyge blandt de mennesker, der opholder sig i en bygning, så skyldes det oftere støv, for høj temperatur og dårlig ventilation end skimmelsvampe'.

Bedriftssundhedstjenesten (BST) i Københavns Kommune og DLF er også repræsenteret på temamøderne for at fortælle, at sikkerhedsgruppen skal inddrages, når man opdager indeklimaproblemer, at man skal få foretaget en professionel byggeteknisk gennemgang af bygningen, og at hvis der er fugt i bygningen, skal årsagen til fugten fjernes, og skaderne efter fugten skal repareres.

Fugt og skimmelsvampe er bidragydere til et dårligt indeklima, men de er ikke nødvendigvis hovedårsagen. Derfor skal hele indeklimaet undersøges. Man skal undersøge temperatur, træk, ventilation, støv og rengøringsniveauet, se på, om der bliver luftet godt nok ud, og sørge for, at der ikke er overtøj inde i klasselokalerne for eksempel.

hlauritsen@dlf.org

Fugtige skoler

De hyppigste årsager til fugtproblemer i bygninger er: - flade tage - rørskader - vand fra undergrunden trænger op - manglende vedligeholdelse.

Læs mere

'Branchevejledning Skimmelsvampe', udgivet januar 2003 af Branchearbejdsmiljørådet Undervisning & Forskning. Kan bestilles eller læses på www.bar-u-f.dk Eller hos Arbejdsmiljørådets Service Center, www.asc.amr.dk, varenummer 152022.

'Skimmelsvampe i bygninger. Formidling af forskningsprogrammets resultater'. Udgivet af By og Byg 2002. www.by-og-byg.dk