God undervisning kan dokumenteres

Lærere skaber selv evalueringsværktøjer

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærere har masser af eksempler på, hvordan de laver evaluering. Flere end dobbelt så mange end de 25, der var brug for, henvendte sig, da DLF skulle finde eksempler på gode undervisningsforløb til Kid-projektet 'På vej med evaluering'. Kravene var, at de var blevet målsat og evalueret, og at mindst to lærere havde samarbejdet om dem.

'Lærere ved godt, hvad god undervisning er. Men det er ikke altid lige let at dokumentere og forklare. De ved også, at arbejde med målfastsættelse og evalueringer er en del af undervisningen, men det er ikke altid en synlig del af lærerarbejdet, siger konsulent Birgitte Birkvad, DLF. Hun tilføjer, at lærere altid har evalueret, men at det tit er sket uformelt og uden at blive formuleret skriftligt.

DLF's kongres besluttede i 1998 at bruge 18 millioner kroner på kvalitetsudviklingsprojekter - herunder at udvikle værktøjer til evaluering. Indsamling af erfaringer fra lærere var første skridt. Bagmændene fra 25 udvalgte projekter blev inviteret til en konference, hvor projekterne blev indarbejdet i en fælles skabelon, som beskriver, hvordan man opbygger et undervisningsforløb, der bagefter kan måles og vejes.

Skolerne, der deltager i projektet, er nu ved at afslutte anden del af forløbet, hvor de har tilrettelagt nye projekter, som gennem beskrivelser af den daglige undervisning giver eksempler på brug af kvalitetsudvikling og evaluering i folkeskolen.

'Arbejdet med evalueringer er en måde at synliggøre og dokumentere, at det, man har besluttet sig for, finder sted, siger Birgitte Birkvad. Hun tilføjer, at det er betydningsfuldt, at det har været helt almindelige lærere fra hele landet, der har udarbejdet evalueringsværktøjerne.

Lærerne har mødtes flere gange for at bearbejde og videreudvikle projekterne. De har fungeret som hinandens 'kritiske venner'.

Professionelt sprog

Arbejdet er undervejs blevet inspireret af Peter Dahler-Larsen, lektor på Syddansk Universitet Odense, Gunnar Green, lektor på Blaagaard Seminarium, og Ole Harrit fra Danmarks Lærerhøjskole.

Helle Hansen og Karen Lisbeth Steen fra Rudkøbing Skole er glade for, at de har haft mulighed for at afprøve deres ideer på andre lærere.

'Undervejs har vi haft mulighed for at spørge ind til hinandens projekter, komme med forslag til forbedringer og lære af hinanden. Forandringer sker jo ikke af sig selv. Vi skal skabe dem, siger Karen Lisbeth Steen.

Lektor Gunnar Green har fulgt lærernes forsøg på at udvikle evalueringsværktøjer. Han siger, at evaluering nemt bliver følsomt og personligt.

'For at undgå det er det vigtigt at udvikle et professionelt sprog til at beskrive hverdagen med. Når jeg taler om børn, mener jeg mine egne to. Når jeg taler om dem i skolen, kalder jeg dem elever', siger han. Han prøver også at få lærerne til at lade være med at tage kritik personligt.

'En stor del af jobbet som lærer er at spille en rolle. Derfor skal man heller ikke se kritik som et angreb på sin personlighed, men som en kritik af den rolle, man har som lærer', siger han.

Han siger også, at den lærer, der bare forvalter traditioner, er en dårlig lærer. Lærere lever i et risikosamfund, hvor der altid skal reflekteres, forhandles og tænkes over, hvad der er det rigtige at gøre i den givne situation

Undervisningsforløbene udkom i juni sidste år på cd-rom og er udsendt til alle skoler via tillidsrepræsentanterne. Nogle af projekterne kan også ses på www.dlf.org, og der følger flere i slutningen af marts.