Sådan gør vi her

Silkeborg har forbedret læsningen siden 1988

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Klassekonferencen er et pædagogisk redskab, der bruges til at forbedre læseundervisningen. I 2.-4. klasse holder klasselæreren en gang om året et møde med specialundervisningslæreren, skolepsykologen, skolelederen og læsekonsulenten.

Her bliver hver enkelt elevs færdigheder gået igennem på baggrund af læseprøver og lærerens viden om eleven. På den baggrund bliver der opstillet mål for hver enkelt elev i det kommende år, og der bliver lagt planer for, hvordan målet nås. Desuden evaluerer man det forrige års mål og resultater.

I Silkeborg Kommune har metoden været brugt siden 1988. Resultaterne har navnligt været gode for den femtedel af eleverne, der kundskabsmæssigt befinder sig lige over klassernes absolutte bund.

Kirsten Andersson, der var læsekonsulent i Silkeborg, da klassekonferencen blev indført, siger, at en af metodens styrker er, at den omfatter alle lærere. Evalueringen af den enkelte lærers undervisning afhænger altså ikke af den enkelte lærers initiativ eller mangel på samme. Meldingen til lærerne er klar: Sådan gør vi her.

I dag er ordningen udvidet, så den også omfatter børnehaveklasserne, hvor skolelederne dog ikke er med ved bordet, medmindre der er særlige problemer i klassen. Det er heller ikke alle 4. klasser, der er med i ordningen. Dels ønsker nogle af kommunens skoler ikke at deltage i 4. klasse, og dels er der nogle klasser, der fungerer så godt, at der ikke er brug for klassekonferencen.

cj