Trafikulykke kostede jobbet

Den almindelige erstatningsansvarslov gav mere i erstatning end arbejdsskadeloven

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bilen med de fire lærere på vej til den kommunale fællessamling holder tilbage for en fodgænger, da en firhjulstrækker rammer bagenden af bilen med et ordentligt ryk.

Tilsyneladende sker der ikke noget alvorligt, men Karen Hansen er svimmel, og da de fire kolleger når ud til fællessamlingen, besvimer hun. På skadestuen mener man ikke, at der er tale om et brud, og hun får en blød krave om nakken. Men dagen efter ringer en læge og fortæller, at der alligevel er konstateret et brud på en nakkehvirvel.

Det blev starten på en lang række af sygemeldinger, smerter og motoriske problemer for Karen Hansen. En sygdom der efter tre et halvt år resulterede i en fyreseddel. Karen Hansen er i dag erklæret for 50 procents uarbejdsdygtig på grund af dét, der kaldes en piskesmældslæsion. En skade i nakkens ledbånd, nervetråde, muskler eller hvirvler.

Efter flere sygemeldinger prøvede hun at arbejde på halv tid. Århus Kommune var indforstået og gav fuld løn i den periode, men Karen Hansen havde svært ved at holde på en saks og klippe, hun tabte ofte kridtet, kunne ikke løfte armen og havde svært ved at skrive. Indimellem satte hovedet sig fast, og hun havde mange smerter. I de fem år, der er gået siden ulykken, har hun ikke været smertefri.

- Jeg troede, at det ville gå over efter noget tid. Hvis jeg tog det med ro og ikke stressede, så ville det hjælpe. Derfor var jeg glad for at have nedsat tid i en periode, men det hjalp desværre ikke noget. Jeg havde ellers forestillet mig, at der var mange års arbejde tilbage i mig, siger Karen Hansen.

Fire et halvt år

I starten blev hendes skade kun vurderet til otte procent mén, men lægen sagde, at det skulle hun anke. Så blev det 15 procent mén. Erhvervsevnetabet blev senere vurderet til 50 procent.

Skaden blev anerkendt som en arbejdsskade, og Karen Hansen fik udbetalt 216.000 kroner i arbejdsskadeforsikring og fik tilkendt pension. Hun havde kun optjent 14 pensionsår, men som altid ved en arbejdsskade fik hun tilskadekomstpension efter 37 år. For tjenestemænd, der opnår en højere pension end det optjente, foretages der en tilsvarende reduktion i den erstatning, som de får efter arbejdsskadeforsikringen.

Fordi Karen Hansen har fået sin skade i en trafikulykke, hvor der næsten altid er en person, der kan drages til ansvar, sendte DLF sagen videre til advokat. I sager med et ansvar er der nemlig mulighed for at få erstatning efter erstatningsansvarsloven, og i denne lov er der ingen regler om reduktion i erstatningen, selv om man får den højere tjenestemandspension.

Efter yderligere en sag efter den almindelige erstatningsansvarslov får Karen Hansen tilkendt en erstatning på 628.000 kroner. Herfra trækkes arbejdsskadeforsikringen på de 216.000 kroner og udbetalt arbejdsskadeforsikring i et år på cirka 42.000 kroner. Det giver i alt cirka 370.000 kroner. Men dertil skal der lægges renter fra den dato, skaden fandt sted, hvilket var i januar 1991. Disse renter beløber sig til cirka 225.000 kroner, og i alt får Karen Hansen så 595.000 kroner i erstatning. Altså væsentligt mere end ved arbejdsskadesagen.

- Jeg ville hellere have min nakke intakt end pengene, men selvfølgelig er jeg meget glad for erstatningen.

- Det har taget fire et halvt år at nå hertil, men det har været DLF, der har kørt hele sagen for mig, siger Karen Hansen.