Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Som en del af sidste overenskomst afsatte aftaleparterne 400.000 kroner til afdækning af forsøg med lærernes arbejdstidsaftale.
Flere lokalkredse havde indsendt forslag, og hovedstyrelsen besluttede at foreslå seks forskellige forsøg. De skal nu diskuteres med Kommunernes Landsforening, der ligeledes kommer med forslag til forsøg med arbejdstidsaftalen.
Selv om hovedstyrelsen endte med at gøre forsøget, så skete det ikke uden heftig debat om det forslag Sønderborg og Omegns Lærerkreds havde indstillet.
Forslaget går i sin korthed ud på, at lærerne på de 30 skoler i de seks kommuner, som kredsen dækker, selv disponerer over den overvejende del af arbejdstiden ved at akkordlægge stort set alt. Som en del af aftalen kan hver lærer have én mellemtime uden medregning, hvilket faldt flere af hovedstyrelsens medlemmer for brystet.
- Vi har kæmpet i mange, mange år for at lærernes mellemtimer skal regnes med. Så lykkes det som en del af lærerpakken, og nu vil man i Sønderborg fravige princippet. Det går ikke, sagde Per Thornberg.
Ebba Kjær Rasmussen sagde, at forsøg altid sker under forudsætning af, at det peger i den retning som Danmarks Lærerforening gerne ser. Manglende mellemtimeberegning og en lederstyret akkord kunne hun ikke acceptere.
Ebba Kjær Rasmussen mente som flere andre, at det betyder en accept fra Danmarks Lærerforening af forsøget, og det kan arbejdsgiverne siden hen bruge, hvis det faldt ud til deres fordel. Formanden for Sønderborg og Omegns Lærerkreds, Anders Bondo Christensen, måtte som hovedstyrelsesmedlem flere gange forsvare kredsens indstilling.
- Aftalen styrker lærerforeningen lokalt. Hver lærer får 20 timer til egen brug uden at skulle afregne med lederen. Vi får en bedre prøveaftale, og der er kun tale om én mellemtime per lærer per uge uden afregning. Det gør det nemmere at lave et pædagogisk forsvarligt skema, forklarede Anders Bondo Christensen.
Han tilføjede, at lederne aldeles ikke kan bestemme over hver enkelt lærer.
- Det er maksimalt to procent af tiden, som lederen kan bestemme over. Resten er aftalt inden, sagde han.
Hver sin vej
Tom Egholm konstaterde, at hovedstyrelsen er splittet i denne sag, fordi den også handler om, i hvilken retning foreningen skal gå.
- Jeg mener, Sønderborg sælger ud af nogle principper, men det er et forsøg, og derfor skal vi tage chancen, sagde han.
Per Thornberg krævede afstemning om, hvorvidt forsøget fra Sønderborg skulle med i forhandlinger med Kommunernes Landsforening.
Anni Herfort, Stig Andersen, Anders Balle, Bjarne Krogh, Jørgen Stampe stemte for at tage det med som et forsøg, da forsøgene ikke på nogen måde er politisk bindende.
Ebba Kjær Rasmussen, Jan Trøjaborg, Bjarne Krogh, John Illum og Per Thornberg stemte imod og Jan Niedersøe undlod at stemme, mens de tilbageværende 18 hovedstyrelsesmedlemmer stemte for at tage Sønderborgforsøget med.
Henrik Billehøj, Ernst Øxner og Kristian FløjJensen var ikke til stede.
Foruden forsøget fra Sønderborg foreslår Danmarks Lærerforening følgende forsøg med arbejdstidsaftalen:
Akkordlægning af den planlagte undervisningstid (Sønder Vang Skole i Kolding).
Indarbejdelse af tre-krone-tillægget til skoleakkorder og timerammer i et fast arbejdstidsbestemt tillæg (Thy-Mors Lærerkreds).
Akkordlægning af alle arbejdsopgver med undtagelse af undervisningen (Lundtofte Skole i Lyngby).
Et projekt fra Ballerup Lærerkreds blev desuden opfordret til at deltage i forsøget.
sjon