Fødevareminister: Gda-mærket er udmærket

Ernæringsmærket Gda, som fødevareindustrien har introduceret, er vildledende, mener SF's Pia Olsen Dyhr. Den holdning bad hun i et samråd i dag fødevareministeren om at tilslutte sig. Men fødevareministeren mener, mærket er et udmærket supplement.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er især portionsstørrelsen og referencepersonen, som gda-mærket er baseret på, som forbrugerordfører i SF Pia Olsen Dyhr, mener er vildledende.

Gda-mærket angiver, hvor stor en procentdel af en voksens vejledende indtag af for eksempel sukker og fedt, som en portion af det pågældende produkt udgør. Men de portionsstørrelser, som gda-mærket er baseret på, er for små, og det er et problem, at den anbefalede mængde er regnet ud i forhold til en voksen kvinde med normal kropsvægt og et moderat aktivitetsniveau, mener hun.

Minister: Brug mærket på den bedste måde

Som eksempel på de misvisende portioner, havde Pia Olsen Dyhr taget en halt liter cola. Den udgør to portioner, men reelt ville man drikke hele colaen selv, vurderede hun.

Fødevareminister Eva Kjer Hansen mener, at gda-mærket fortsat skal være et frivilligt mærke, som er et godt supplement til den kendte næringsdeklaration, som bygger på 100 gram eller 100 ml.

"Nu er mærket der, og så gælder det om at få de bedste betingelser for at anvende det", mener hun.

Derfor er det vigtigt, at man i EU bliver enig om definitionen for en portion og af en referenceperson, mener hun.

Flere ville helst være fri for mærket

Flere organisationer, herunder Forbrugerrådet, Diabetesforeningen og Kræftens Bekæmpelse, har udtrykt deres bekymring for brugen af mærket. Det er vildledende, mener fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet Camilla Udsen. Selvom det fortsat er et frivilligt at anvende mærket vil det være en blåstempling af det, hvis man på europæisk plan vedtager nogle rammer for anvendelsen af mærket.

Industriens bud på at afhjælpe fedme

I Dansk Industri Fødevarer mener man, at Gda-mærket er en god illustration af næringsdeklarationen. Chefkonsulent Tanja Buch-Weeke henviser til, at mange ikke forstår næringsdeklarationen, som bygger på 100 gram eller ml., og Gda-mærket er industriens bidrag til større forståelse.

Hun mener ikke portionsstørrelsen er et problem, netop fordi de er baseret på, hvor meget man bør spise eller drikke af produktet, og ikke hvor meget man reelt spiser og drikker.

"Mærket er fødevareindustriens bud på at hjælpe til med, at vi ikke alle sammen bliver for fede", siger hun.