Anbefalinger

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Film Snak om, hvordan familien Simpson oplever dansk kultur

Det er sjovt for både lærere og elever at se, hvordan familien i tv-serien "The Simpsons" oplever Danmark og dansk kultur på en ferie til København. Det er selvfølgelig satire, men min erfaring er, at det leder til en større snak om, hvordan udlændinge ser på os udefra. Når eleverne synes, det er sjovt, bliver det også nemmere for dem at snakke engelsk foran klassen. De kan faktisk helt glemme, at de taler et fremmedsprog. Jeg har nogle gange lagt det ind i et længere forløb om USA og Danmark. Det har været med stor succes, fordi de fleste elever kan relatere til familien Simpson.

Jeg vil anbefale afsnittet til udskolingen, fordi det er ret sarkastisk, men også på grund af det sproglige niveau. Hvis man viser det til mellemtrinnet, kan man med fordel sætte danske undertekster på. Det er afsnit 20 i sæson 29, og det varer kun 21 minutter, så det er nemt at bruge i én lektion. Afsnittet kan streames fra Disney+ eller Amazon Prime Video, hvis man har abonnement. Hvis det skal bruges til at vise i klassen, kan man købe afsnittet for 2,99 dollars på Amazon.

"The Simpsons", afsnit 20 i sæson 29

Podcast Nuancér diskussionen om amerikansk våbenkultur

Den amerikanske podcastserie "My Favorite Murder" handler om amerikansk våbenkultur. Her opdager eleverne, at det ikke kun er den amerikanske våbenlovgivning, som er anderledes, men hele det amerikanske system. I afsnit 21 omtales Brenda Ann Spencer, der som teenager begik et voldsomt skoleskyderi. Hun havde psykiske og sociale problemer, som systemet ikke opfangede. På den måde kan podcasten starte en diskussion om både den frie våbenlovgivning og skoleskyderier, men også om hvordan det amerikanske samfund er bygget op sammenlignet med det danske.

Denne episode er nærværende for eleverne, fordi Brenda Ann Spencer kun var 16 år og en skoleelev som de selv. Eleverne bliver virkelig fanget af historien og emnet. De spørger tit efter, om de kan få mere af emnet "guns and violence in the US". Podcasten vil jeg anbefale til udskolingen, og den kan streames gratis på Spotify, hvis man accepterer reklamer. Kan også findes direkte på hjemmesiden.

myfavoritemurderreadinglist.com/brenda-spencer

Hjemmeside Skriv sangteksterne ned, imens musikken spiller

Musik fanger de fleste. Derfor har jeg brugt lyricstraining.com en del i min undervisning. Det er en hjemmeside, hvor man kan vælge imellem engelsksprogede sange, og så gælder det om at taste sangteksten ind korrekt på engelsk, samtidig med at musikken spiller. Det kan gå mere eller mindre stærkt, alt efter hvilket niveau man vælger. Man kan for eksempel vælge en sang, som eleven kender i forvejen, for at gøre det nemmere.

Jeg bruger det typisk som et "brainbreak" sidst på dagen eller midt i et modul, så eleverne lige kan få tømt hovedet. Samtidig med at det er sjovt, hører eleverne også engelsk og bliver tvunget til at skrive det hurtigt. Hjemmesiden giver point efter, hvor mange ord man rammer rigtigt.

Det er mest oplagt til mellemtrin og udskoling, både fordi det er for svært for indskoling, og fordi det kræver en computer eller tablet.

lyricstraining.com