Anmeldelse
Dansk
Solstrålen og andre noveller om tolerance
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
(plus vejledning)
Redigeret af Niels Hartmann
Lærervejledning 40 sider, 165 kroner
Elevbog 145 sider, 212,50 kroner
Gyldendal
Elevbogen er en antologi, der består af ti noveller. Alle er skrevet af yngre forfattere som bestillingsarbejde, og det opgivne tema er tolerance.
Der er mange barske og problemfyldte historier, og som læsningen skrider frem, virker den røde tråd, som skulle være tolerance, meget, meget tynd. Det er et spørgsmål, om den overhovedet er der.
Men der er masser af problemer i antologien. Første historie handler om en stakkels pige, der vil dø af leukæmi, fordi hun og hendes forældre tilhører Jehovas vidner. Den er skrevet af Kåre Bluitgen. Den anden handler om en adopteret sort pige fra Afrika, som føler sig fanget i et bur hos sine tilsyneladende åh så tolerante tresserrester af forældre. Ole Korneliussen er forfatteren. Og så kommer der en historie om en stakkels pige, hvis relationer til veninderne ødelægges af, at moderen har Aids. Den er skrevet af Jeanette Ulrikkeholm.
Der er også en historie af Juliane Preisler om en stakkels dreng, der er spændt ud mellem kærligheden til sin alkoholiske far og en pæn, mere stabil mor. Som sidste eksempel skal nævnes en novelle om en dansk lejesoldat, som skyder sin moder og voldtager kvinder i Bosnien, før han skyder dem. Han er vistnok ikke tolerant.
Jeg synes, at novellesamlingen er af meget svingende kvalitet, og nogle af historierne er spild af elevernes tid. Ønsket om at bruge litteraturen som debatoplæg er gået over gevind. Selvfølgelig kan god litteratur bruges til debat. Det er til stadighed vigtigt at finde et balancepunkt mellem litteraturens liv som kunst og relationen til den omgivende verden. Men forudsætningen for, at det duer, er, at noveller har deres eget liv, at de i første omgang opleves som levende i deres eget univers. Så kan de også sagtens holde til, at man debatterer temaet.
Men her er alt skruet åh så pædagogisk sammen. Og i lærervejledningen tolker en præst alle historierne grundigt, så der slet ikke kan være tvivl om, hvordan teksten skal læses. Samtidig ordnes historierne efter de ti bud, således at hensigten med novellesamlingen er skåret ud i pap.
Nogle af novellerne kan bruges til en seriøs danskundervisning, men jeg håber ikke, at denne tendens til at gøre skønlitteratur til oplæg til samfundsdebat bliver for udbredt i materialeudgivelserne. Opgaverne i lærervejledningen går udelukkende på indholdet, mens formsiden negligeres.
Efter min opfattelse vil det være mere reelt at knytte nogle gode noveller, nogle gode sagprosatekster og nogle gode billeder sammen til et debatoplæg i stedet for at rekvirere bestillingshistorier til lejligheden. De bliver undertiden af svingende kvalitet.
Jeg kan således ikke anbefale skolerne at købe dette materiale.
Helge Christiansen