Anmeldelse

act KLUNS

Blander fagrelevans med timeløse fag virkelig godt

"act KLUNS" er et rigtig godt materiale til at arbejde inden for fagenes rammer og samtidig sætte fokus på bæredygtighed og genbrug. Det er et gratis undervisningsmateriale til mellemtrinnet og består af et hæfte, en lærervejledning, en hjemmeside og kopiark.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Materialet er tværfagligt og blander dansk, matematik, natur/teknik og håndværk og design. Man kan enten følge det emneugeforløb, som er planlagt, eller plukke de opgaver, man synes, at man kan bruge. Nogle af opgaverne er dog kun fagrelevante i formen og har et samfundsfagligt indhold. Det er superspændende, men vigtigt at lægge mærke til i planlægningen. Til gengæld skal det fremhæves, hvor fantastiske idéer der er til håndværk og design-faget; opgaverne rammer lige plet.

Fakta:

Titel: act KLUNS

Pris: 0

Sider: 27

Type: elevhæfte

Forlag: Røde Kors

Pris: 0

Sider: 51

Type: Lærerbog

Lærervejledningen har al den viden, man har behov for. Der er opført både tidsforbrug, materialer og fag ved hver enkelt opgave. Hver opgave har også en beskrivelse med baggrundsviden, som er så grundig nogle steder, at man bliver lidt træt. Der nævnes mange ting, som giver sig selv. Den detaljerede gennemgang af udførelsen af undervisningen med tilhørende smartboardmateriale kan til gengæld give et solidt indhug i forberedelsestiden og føles lækkert og overskueligt.

Opgaverne i kopiark er meget appetitvækkende med blandt andet sjove tegninger og figurer og vil helt sikkert fungere motiverende for eleverne. Teksterne i selve hæftet er fine til niveauet og virker ligesom kopiarkene indbydende at gå i gang med. Hæftet har en tilpas variation mellem sjove tegninger og alvorlige, reportageagtige fotos, så det appellerer til både de yngre og de ældre på mellemtrinnet. De forskellige cases og historier vækker virkelig følelser i én, når man læser dem, og giver lyst til at tage stilling, netop sådan som de tilhørende opgaver lægger op til.

Materialet handler primært om Danmark, men zoomer i sidste halvdel ud og har for eksempel en side med citater fra børn verden over, ligesom der er to cases med børn fra Malawi. Det giver temaet en ekstra dimension og sætter emnerne i perspektiv.

På hjemmesiden er der en del inspirationsvideoer til genbrug. De er desværre temmelig kedelige. Man får ikke lov til at se tingene, som de har lavet af genbrugsmaterialer, ordentligt - og det er heller ikke ting, som er oplagte selv at lave. Det samme gør sig gældende for den video, hvor man kan se, hvordan man bygger en stol. Videoerne har også virkelig dårlig lyd, hvilket ikke gør oplevelsen bedre.

Hjemmesiden har til gengæld både en sjov film om genbrugstøj og et sjovt lille spil, hvor man skal samle tøj, og når man rammer en container, får man at vide, hvor meget tøjet svarer til i mad, vand, køkkenting og så videre. Begge dele kan være et rigtig fint lille afbræk i undervisningen, samtidig med at de er lærerige.