Anmeldelse

Ganske enkelt enestående

Nordisk børnelitteratur har en lang og glorværdig historie. Nu har Jakob Martin Strid skrevet (og tegnet) sig endegyldigt ind i den. 

Publiceret

Fakta

Den fantastiske bus

Forfatter: Jakob Martin Strid

390 kroner

204 sider

Forlag: Gyldendal

I de over 50 år, hvor undertegnede har beskæftiget sig med børnelitteraturen, har jeg aldrig set noget som Jakob Martin Strids Den fantastiske bus. Det er ganske enkelt et enestående, smukt og også grumt værk i sin historie.

Under en naturkatastrofe begiver et lille hold sig ud på den lange, besværlige og farefulde rejse til landet, hvor den helbredende safrankonval gror. Den kan redde lille Timurs liv!

Udgangspunktet er barakbyen Ahnstarr City, hvor desperationen lurer, og hvor lille Timurs liv synger på sidste vers. Der må gøres noget. Med katten Spir i spidsen beslutter dyrene i Ahnstarr City sig for at bygge en kæmpestor bus og drage til det mytiske land Balanka. Turen går gennem utrolige landskaber, helt ud i stratosfæren før vi når vores mål. 

Alt – som i ALT – kan lade sig gøre, når Jakob Martin Strid sidder ved rorpinden. Det gælder om at redde Timurs liv, deltagerne på turen og resten af verden. Intet mindre!

Den fantastiske bus gennemsyres af en hittepåsomhed, en sprudlende fantasi og en stor tegne- og fortælleglæde. Det er en sand fornøjelse at kaste sine øjne i dette mesterværk, der sprudler af kæmpestor og fornem kunstnerisk kraft.

Jakob Martin Strid debuterede i 1997 med tegneserien Vi hader alting og har opnået stor anerkendelse som tegner gennem satiriske striber om karakteren Strid i Politiken og sine mange nyklassikere til børn og voksne. Tænk bare på de flotte værker Den utrolige historie om den kæmpestore pære, Min mormors gebis og historien om den lille blå elefant Mimbo Jimbo.

 Jakob Martin Strid har modtaget adskillige priser for sit arbejde, herunder Dan Turell Prisen, Orla-Prisen, Kulturministeriets Illustratorpris og Kronprinsparret Kulturpris.

 Den fantastiske bus er et helt unikt værk. Tak for det!