Anmeldelse

Eventyr om prinser og prinsesser

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Man skriver "prins" i søgefeltet til de samlede værker, og ud kommer en samling historier, der ikke har meget andet tilfælles, end at de indeholder dette ord, eventuelt med endelsen "-esser". Jo, og så selvfølgelig at de er skrevet af H.C. Andersen. Han brugte disse kongelige højheder til lidt af hvert, fra de adfærdsvanskelige donnaer i "Loppen og professoren" og "Klods Hans" til de ensomt uopnåelige i "Den flyvende kuffert" og "Fyrtøjet". Og der er ikke megen lighed mellem den selvoptagede i "Svinedrengen" og den selvopofrende i "De vilde svaner".

Udvalget er gedulgt hentet fra Flensteds Forlags udgave fra 1948, dog omsat til moderne retskrivning. Men det er et godt udvalg, der også indeholder nogle af de mindre kendte eventyr. Foruden de nævnte vil jeg fremhæve "Det utroligste", et af Andersens senere værker fra 1870. Og trods alle de fine nytolkende illustrationer, der heldigvis vælter ned over os dette forår, føles det godt her at komme tilbage til de oprindelige af Vilhelm Pedersen og Lorenz Frølich.