DR2 følger i programmet ”Barn i skilsmisseland” seks børn, der går i samtalegruppe hos Else Marie Andersen og Rikke Hermansen fra Center for Familieudvikling. Evalueringen af det fire år gamle pilotprojekt med 1.000 elever på 30 skoler viser, at hjælp med gruppeforløb virker, men skal gives inden et år efter forældrenes skilsmisse.
Foto: DR
Gruppeforløb giver markant bedre trivsel hos skilsmissebørn
Mange elever, der er børn af skilsmisseforældre, klarer sig fagligt bedre efter et samtale-forløb med andre elever i samme situation. Men det er vigtigt for elevernes trivsel, at de kommer i gang hurtigt efter forældrenes skilsmisse, viser evalueringen af projektet.
Delebørn - hele børn
Projektet "Delebørn - Hele børn" er et pilotforsøg, hvor flereend 1.000 børn mellem 8 og 16 år fra i alt 30 skoler har deltaget iet gruppeforløb.
Projektet kørte i fire år i samarbejde mellem Center forFamilieudvikling og Kolding, Egedal og Randers Kommuner og er nuevalueret. Center for Familieudvikling er ennon-profit-organisation, og projektet er finansieret af EgmontFonden.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Ensomhed, tristhed og manglende koncentration rammer mange børn, når forældrene bliver skilt.
Projektet "Delebørn - hele børn" har i et fire-årigt pilotprojekt arrangeret samtalegrupper for 1.000 børn på 30 skoler, hvor børnene taler med andre børn om problemer og udfordringer efter forældrenes skilsmisse. Projektet er lavet i samarbejde mellem skolerne og Center for Familieudvikling, som blandt andet uddanner lærere til børnegruppeledere.
Projektet er netop blevet evalueret, og konklusionen er, at eleverne i samtalegrupperne får det markant bedre efter at have deltaget i forløbet. Bedst hjulpet bliver de børn, der får hjælp indenfor det første år efter skilsmissen.
Evalueringens tre hovedkonklusioner er at:
- Børn, der er udfordret på trivslen, får det markant bedre efter at have deltaget i et gruppeforløb.
- Børnenes trivsel forbedrer sig mest, hvis børnene får hjælp inden for det første år efter skilsmissen.
- En fjerdedel af børnenes øvrige lærere, som ikke arbejder med selve gruppeforløbet, ser, at børnene klarer sig fagligt bedre efter endt gruppeforløb.
Ifølge projektleder hos Center for Familieudvikling Rikke Hermansen, der tidligere har undervist otte år på Hjallelseskolen i Odense, fortæller, at forløbet både hjælper børnene socialt og fagligt.
"Mange lærere fortæller, at eleverne får øget deres koncentration og får større overskud både socialt og fagligt. De børn scorer dårligst på deres trivsel før forløbet, har efter gruppeforløbet fået det markant bedre", siger Rikke Hermansen.
"Jeg havde selv mange børn med skilte forældre i klasserne og startede med at køre børnegrupper", siger læreren, der nu underviser andre lærere og skolepædagoger i at blive børnegruppeledere.
Skilsmissegrupper på skolen gør en forskel
Gode erfaringer på Islev Skole
Folkeskolen.dk talte for et år siden med lærere og skoleleder på Islev Skole i Rødovre, som har haft grupper for skilsmissebørn, og skolen prioriterer arbejdet på højde med inklusionen.
Lærer Gitte Hynne er skole'fe' på Islev Skole. Her ved eleverne, at de kan henvende sig til hende anonymt, hvis de har det svært.
"De får bånd, som de kan bygge videre på. De har et tegn, når de møder hinanden på skolen, hvor de blinker til hinanden og signalerer, at vi har noget særligt sammen. Det er helt fantastisk, for det bliver en del af deres hverdag", sagde Gitte Hynne i fjor til folkeskolen.dk
I gruppen gør man meget ud af, at man har tavshedspligt. Mange af eleverne kender ikke hinanden i forvejen, men får skabt et fællesskab via gruppen.
Brev til skolederne
Center for Familieudvikling har sendt et brev til landets skoleledere og skolechefer, hvor de opfordrer til, at skolerne arbejder med børnegrupper og får uddannet lærere til børnegruppeledere.
"Vi vil gerne gøre skolelederne og skolecheferne opmærksom på, at børnegrupperne virker og at børnenes trivsel og læring øges", fortæller Rikke Hermansen.
Hun foreslår, at skolelederne og skolecheferne som minimum laver en handleplan for, hvordan skolen skal tage imod den skilte familie. Et eksempel på en sådan handleplan kan findes på projektets hjemmeside, eller under artiklen her.
Mandag den 28. maj og to mandage frem sender DR2 dokumentaren "Barn i skilsmisseland", hvor seks børn medvirker. Her får man indblik i, hvad børn i skilsmissefamiler kan gå og tumle med i forhold til skiftedag, fars eller mors nye kæreste, det at leve med to hjem osv. Dokumentaren viser også, hvordan eleverne kan bruge hinanden i gruppen.