"Skiftedagen er svær" - er du enig eller uenig, sådan lyder en af øvelserne i skilsmissegrupperne på Islev Skole.

Skilsmissegrupper på skolen gør en forskel

Skole'fe' Gitte Hynne på Islev Skole har været med til at sætte gang i skolens skilsmissegrupper. Skolen prioriterer arbejdet, og har venteliste for elever, som gerne vil være med. Nu har skolen lavet en video for at brede ideen ud til andre.

Publiceret
”Man får hjælp og finder ud af, at man ikke er den eneste, der går rundt og har alle de problemer”, siger Noah i filmen - og Frederik fortæller, at han har fået det bedre "Det er magi", siger han.
"Skilsmissegrupperne er tænkt som et forebyggende tiltag - og det er ikke terapi", siger skolefe og lærer Gitte Hynne i filmen om Islev Skoles skilsmissegrupper.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skole-fe hjælper børn fra familier med alkoholproblemer 

Lærer Gitte Hynne er skole'fe' på Islev Skole i Rødovre. På skolen ved eleverne, at de kan henvende sig til hende anonymt, hvis de har det svært.

"Mange af de børn, som kom til mig havde skilsmisseproblematikker. Og så tænkte jeg - kan vi ikke gøre noget for de børn", siger Gitte Hynne.

Hun fik lov til at tage en uddannelse på Center for Familieudvikling og fik sat gang i et pilotprojekt, hvor børn fra skilsmissehjem i skoletiden bliver taget ud af undervisningen to timer om ugen og sammen med op til syv andre elever får mulighed for at sætte ord på de ting, som kan være svære, når man deler sit liv mellem to hjem. Det betyder ikke noget, om eleven lige har fået at vide, at forældrene skal skilles, eller om det er fem år siden, hjemmet blev splittet op. I år er der en gruppe for 0.-2. klasse og to grupper for 2. - 5. klasse. Næste år får elever i udskolingen også mulighed for at deltage i et forløb. Et forløb varer otte uger. Siden er endnu en lærer, Anna Hein, blevet uddannet til indsatsen. 

Trivselsgrupper gør elever undervisningsparate

Elever  i trivsel er lettere at undervise

Skoleleder Jesper Petri prioriterer indsatsen højt.

"Det er en del af den samlede inklusionsindsats. Vi er optaget at af skabe mange forskellige fællesskaber, hvor man føler, man hører til. Der er rigtig mange, der oplever at være i en situation, hvor forældrene går fra hinanden. Det fylder i deres hverdag, og derfor fylder det også i skolen. Det handler om at skabe et rum for de børn, hvor man normaliserer de tanker, der kan være i den situation", siger Jesper Petri.

Og indsatsen har effekt, fortæller Gitte Hynne.  "Vi ser, at de her børn får det bedre og generelt bliver mere åbne for læring".

Blog om lærerens rolle, når elevens hjem splittes 

 Skilsmisseland åbner eleverne

I skilsmissegrupperne er der emner, som lærerne har valgt, og så er der emner, som eleverne selv vælger. I 'Skilsmisseland' er der en række havne, hvor forskellige emner som berører skilsmisse er nævnt. Landet er tegnet, og hver gruppe får i løbet af perioden sit eget land, som bliver præsenteret ved det afsluttende forældremøde.

"Inden forløbet er der et forældremøde, hvor vi fortæller om, hvordan vi arbejder og tavshedspligt og skærpet underretningspligt. Der er også et afsluttende forældremøde, hvor børnene har valgt ud, hvad forældrene må se af det, som børnene har lavet", siger Gitte Hynne.

En af de øvelser, som eleverne laver i gruppen, er at fortælle om den dag, de fik at vide, at forældrene skulle skilles.

"De bygger i legoklodser eller tegner det. Vi oplever, at det er første gang de fortæller om det, selv om det er tre år siden. Det er helt utroligt, hvad de kan huske, at dugen var grøn, eller noget der tikkede. Det er den dag, hvor deres liv får en kæmpedrejning og ændrer sig", siger Gitte Hynne.

I gruppen gør man meget ud af, at man har tavshedspligt. Mange af eleverne kender ikke hinanden i forvejen, men får skabt et fællesskab via gruppen.

"De får bånd, som de kan bygge videre på. De har et tegn, når de møder hinanden på skolen, hvor de blinker til hinanden og signalerer, at vi har noget særlig samme. Det er helt fantastisk for det bliver en del af deres hverdag".

Som en dreng siger i den video, som netop er lavet om skilsmissegrupperne på Islev Skole:

"Man får hjælp og finder ud af, at man ikke er den eneste, der går rundt og har alle de problemer". 

Håber at dele gode erfaringer

Nu har elever og børnegruppeledere sammen lavet en video om skilsmissegrupperne. Dels for at gøre det lettere for elever og forældre at forstå, hvad det er. Men også for at gøre opmærksom på det, så andre skoler måske også tager ideen til sig, forklarer Gitte Hynne.

"Jeg håber, at det er noget, som flere skoleledere vil investere timer i. For man kan simpelthen hjælpe så mange børn. Det er også derfor, vi har lavet filmen, for at brede det ud. Behovet er enormt stort. Det at man kan lægge det på skolen som et tilbud gør, at man kan ramme rigtig mange børn og nå mange børn".