Claus Christensen har investeret omkring 350.000 kroner i Den Økologiske Pølsevogn.
Den økologiske pølsemand
Professionsbachelor i ernæring og sundhed Claus Christensen har åbnet Københavns første økologiske pølsevogn. En lyst til at være selvstændig og gå mod strømmen har fået ham til at realisere drømmen fra studietiden på Suhr's Seminarium.
"Jeg ville lave noget, der var uhøjtideligt og selvironisk. Jeg håber, det her initiativ kan være med til at puste liv i den gamle pølsevognstradition og lokke flere og flere til at spise miljøvenlig, kvalitetsmad", siger Claus Christensen.Maria Becher Trier
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Urtedressing eller ketchup?"
Annonce:
"Hvad for noget?", spørger kunden desorienteret. "Tag urtedressingen, den minder mest om almindelig fransk dressing", siger Claus Christensen og langer den økologiske franske hotdog over disken.
Umiddelbart ligner pølsevøgnen på den prominente plads foran rundetårn alle andre pølsevogne.
Kun det store røde Ø signalerer, at her er der anderledes muligheder. De normale røde og næringsfattige pølser er skiftet ud med Hanegals grillpølser af gris og okse og der er også mulighed for at købe en ren krydderpølse. Pølsebrødet er langtidshævet surdejsbrød bagt med fuldkornshvedemel, rugmel og hørfrø.
Desuden kan man få økologisk rodfrugtsmos. Hovedingredienserne er pastinak og kartoffel, og rodfrugtmosen er produceret uden mælkeprodukter og fedtstoffer.
Annonce:
"Jeg fik ideen til pølsevognen i 2005 på en fredagsbar på Suhr's Seminarium. Målet var at lave et fast food produkt, der ikke går på kompromis med kvalitet og sundhed", siger den 31-årige pølsemand og nybagte far Claus Christensen, mens han behændigt betjener strømmen af kunder gennem det lille åbne vindue.
En pølseinvestering
"Jeg skal have en okse med rodfrugtsmos. Nu har jeg har læst så meget om det, så nu må jeg prøve det", siger en kunde.
Claus Christensen har fået meget medie-omtale på sit projekt, og der er ingen tvivl om, at det gavner ham her i opstartsfasen.
Annonce:
Han har været cirka et år og 350.000 kroner om at nå til at åbne pølsevognen. I begyndelsen arbejdede han op mod 100 timer om ugen. Kort før jul fik han sin første ansatte og efter jul regner han med, at der kommer en mere.
"Jeg skulle overvinde mig selv til at skrive pølsemand på cv'et", griner han, "og kommunen skulle overvinde sig selv for at give mig en tilladelse til pølsevognen. Normalt skal man være psykisk eller fysisk handicappet for at få tilladelse. Men kommunen ville gerne have et sundere produkt. Og da jeg meldte mig med et sundere alternativ fik jeg lov, og fik oven i købet denne her meget gode beliggenhed".
Et dyrere alternativ
"Hvorfor har du ikke sød sennep?", spørger en kunde.
Annonce:
"Det har man endnu ikke fundet ud af at udvikle økologisk, men de er i fuld gang", svarer Claus Christensen.
"Økologisk? Er det en økologisk pølsevogn? Det skulle jeg have vidst, så havde jeg købt den et andet sted. Den koster kun 20 kroner andre steder.
Men hos den økologiske pølsemand koster en pølse med brød 34 kroner.
"Mine priser er 40-50 procent højere end priserne hos almindelige pølsevogne. Men hvis man måler ud fra mæthedsfornemmelsen, så er det billigere. Folk kommer ikke her og får to hotdogs, de køber kun en", siger Claus Christensen. Og prøver at formidle budskabet til den ikke helt så villige pølsekøber.
Annonce:
"Brødet smager i hvert fald ikke godt", siger han, da han forlader vognen.
"Der er nogle, der ikke vil betale for det. Men der kommer også mange og siger, at endelig kan de spise en pølse med god samvittighed. Eller siger, at nu kan de også give deres børn pølser".
Går mod strømmen
"Har du skinkemedister?"
"Nej, jeg har kun økologiske produkter".
"Hvad med ham, der stod her før. Deler I så - er han her hver anden uge? Han var nemlig den eneste i byen, der havde skinkemedister".
"Nej - han er gået på pension. Nu er det mig, der er her".
"Nå, men så kan det være jeg kommer tilbage en anden gang".
Langt de fleste kunder vælger dog at smage på de økologiske retter.
"Det går godt. Jeg håber, jeg kan leve at det. Min drivkraft er, at jeg altid gerne har villet være selvstændig. Jeg kunne godt tænke mig at lave noget, der ikke er traditionelt. Jeg var den eneste dreng blandt 98 piger, da jeg begyndte på Suhr's Seminarium. Det var sådan lidt en sundhedsbevægelse, og det kunne godt blive lidt kedeligt og højtideligt. Jeg ville lave noget, der var uhøjtideligt og selvironisk. Jeg håber, det her initiativ kan være med til at puste liv i den gamle pølsevognstradition og lokke flere og flere til at spise miljøvenlig, kvalitetsmad".