Børn tages tidligere ud af børnehaven for at blive skoleklar

For 15 år siden benyttede hver fjerde skole tidlig sfo. Den andel var sidste år fordoblet til 56 procent, viser en ny undersøgelse.

Publiceret Senest opdateret

OM TIDLIG SFO

Tidlig SFO har været en mulighed siden 1990, hvor Sfo'en blevudvidet til også at kunne omfatte børn, der endnu ikke er startet iskolen. De fleste børn, der starter på skoler med tidlig Sfo,starter i april (på 38 procent af skolerne) eller maj (37 procent).Resten af børnene starter i tidlig SFO i marts (17 procent), juni(11 procent) og februar (1 procent).

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Flere og flere skoler benytter en skolestartsmodel, hvor børnene starter i Sfo, inden de starter i børnehaveklassen.

For 15 år siden var det hver fjerde skole, der benyttede tidlig sfo, hvor børn starter i sfo i foråret før skolestart. Sidste år var denne andel godt fordoblet til 56 procent, viser en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (Eva).

Evalueringsinstituttet har undersøgt udviklingen i den måde kommuner håndterer overgangen fra dagtilbud til skole og kortlagt, hvordan børns overgange fra dagtilbud til skole aktuelt praktiseres i kommunerne.

Ifølge Eva's områdechef for dagtilbud Dina Celia Madsen viser undersøgelsen, at tidlig Sfo er ved at udvikle sig til en landsdækkende skolestartsmodel.

Hun peger i den forbindelser på, der mangler viden om fordele og ulemper ved tidlig sfo.

"Vi har ikke noget vidensbaseret belæg for at foretrække tidlig SFO eller andre skolestartsmodeller frem for andre. Det er vigtigt, at vi får undersøgt, hvad den tidligere skolestart og tidligere skoleforberedelse i børnehaven betyder for børnene, både i forhold til deres læring og udvikling i børnehaven og deres efterfølgende skolestart", siger hun i en pressemeddelelse.

Skaber flere overgange

Tidlig sfo skaber endnu en overgang for børnene, nemlig overgangen mellem tidlig sfo og børnehaveklasse.

De fleste børn har gode oplevelser med at starte i skole, men overgangsperioder kan også være forbundet med udfordringer for en mindre gruppe af børn, for hvem skolestarten er forbundet med faglige, sociale eller psykiske vanskeligheder, lyder det fra Dina Celia Madsen.

"Vi ved, at der er en sammenhæng mellem børnenes trivsel ved skolestart, og hvordan de klarer sig senere i skole, uddannelse og beskæftigelse. Derfor er det rigtig vigtigt, at vi beskæftiger os med overgangen fra børnehaven, så vi sikrer en god og tryg skolestart for alle børn, også børn i udsatte positioner", siger hun.

Læs mere

Undersøgelsen

Powered by Labrador CMS