Anmeldelse

Julens traditioner

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Plat og gøgl om jul og forbrug er der nok af i omløb for tiden.

Fakta:

Titel: Julens traditioner

Forfatter: Benno Blæsild

Pris: 188 kroner

Sider: 128 sider

Type: Bog

Forlag: Forlaget Hovedland

Den angivelige anledning spiller stadig en vis rolle, men Frelserens fødsel har hård konkurrence fra Føtex og Bilka og tusind butikker, der lokker med salighed gemt i kreditkort, og guldkalven stråler, for nu er det jul.

Men hvad har vi egentlig gjort for at nå frem til det stressede Helvede på Jord, som julen har udviklet sig til?

I denne bog fortæller en fagmand, tidligere museumsinspektør i Den Gamle By i Århus, om skikke i nutid og fortid. Fra den nordiske juls folkelige rødder til vor tid.

Udgangspunktet er vor alle sammens individuelle forestilling om, at vi er enige om, at netop vores familie forgyldte vores barndom med smukke skikke af den rigtige slags. Men forfatteren påviser, dels at der altid har været store variationer fra den ene familie til den anden, dels at der er sket store forandringer for hver generation.

Det er en rigtig god bog, solid indsigt kombineret med fortræffelig formidling og fortælleglæde. Juletræets indtog i borgerhjemmene, overtro på landet, det flettede hjertes oprindelse og udvikling. En solid opskrift på rødkål mangler heller ikke.

Oplagt bog til skolebiblioteket, til eleverne, men sandelig også til lærere, der vil fortælle deres elever om juleskikke på et grundlag af viden om de faktiske forhold.