"Det er ironisk, vi er styret af bankfolk, købmand og teknokrater", sagde generalsekretær i EI Fred van Leeuwen

Education International: Økonomerne har sat sig på skolen

Det er på tide, at vi minder politikerne om, at den frie fagbevægelse har været med til at skabe demokrati og velstand over alt i verden, sagde generalsekretæren for Education International (EI) ved lærernes kongres.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Unesco skulle egentlig sætte den uddannelsespolitiske dagsorden i verden. Det er jo meningen med Unesco. Faktisk grunden til, at Unesco overhovedet blev oprettet.

Men det gør Unesco ikke. Ikke længere. Organisationen er i løbet af de sidste 20 år simpelthen blevet fejet af bordet af de tunge, internationale økonomiske organisationer: Verdensbanken, som er den største giver af lån til uddannelse, og OECD, som rådgiver de vestlige landes finansministerier

Det fastslog generalsekretæren for Education International (EI) Fred van Leeuwen, der holdt tale i dag på Lærerforeningens kongres i København. EI repræsenterer tæt på 90 procent af planetens lærerforeninger. Lærerforeninger i 190 lande er medlem af EI.

"Det er ironisk, vi er styret af bankfolk, købmand og teknokrater", sagde Fred van Leeuwen.

Lærerne bliver de-professionaliseret

Ja, det er mere end ironisk, tilføjede han. Det er dystert, for lærerne bliver deprofessionaliserede, når skolen er drevet af økonomiske, finansielle og politiske hensyn, og ikke af en forståelse af, hvad undervisning og uddannelse handler om.

Gældskrisen i de vestlige lande har snævret de offentlige budgetter ind og givet økonomerne endnu mere magt, påpegede Fred van Leeuwen. Han fremhævede det danske eksempel, hvor arbejdsgiverne gennem lockout og regeringsindgreb har tvunget lærerne til at finansiere en skolereform. Også i andre lande presser regeringen citronen på det offentlige arbejdsmarked.

"Det er på tide, at vi minder om, at den frie fagbevægelse er en hjørnesten i ethvert demokratisk system. I mindst seks årtier har vores medlemsorganisationer bidraget til demokrati og social og økonomisk udvikling i deres land", sagde Fred van Leeuwen.

Verdensomspændende aktionsdag

For at minde alverdens politikere om dét, arrangerer EI den 4. oktober en aktionsdag, "World Day of Action, hvor lærere i 190 lande vil gennemføre aktioner og events "for at lægge pres på vores politiske ledere".