For godt til at være sandt? Ladeskabet, der slår virus ihjel

Firmaet GoCharge sælger ladestandere, som med UVC-lys skulle dræbe coronavirus på tablets, bærbare, legetøj og bøger – ting, der potentielt er store smittebærere. Men Statens Serum Institut siger, at man ikke slipper for afvaskning og afspritning af den grund.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Herningsholmskolen i Herning har fået stillet ladesskabe med indbygget UV-desinfektion i brug for at dræbe coronavirus på nogle af de største smittebærere - tablets, bærbare, legetøj og bøger.

"Det giver os en større tryghed, og det er det vigtigste for os. Selvom lærerne har sprittet af, lægger mange klasser computerne i ladestanderen for at være helt sikre på, at de er rene", forklarer Lone Krog, skoleleder på Herningsholmskolen i Herning i en pressemeddelelse udsendt fra GoCharge, som er firmaet bag de nye ladestandere. Firmaet har, ifølge Tv2 Midtvest, udlånt fire ladestandere til skolen. Skolen har ikke ønsket at udtale sig til folkeskolen.dk

Når skolerne skal åbne igen: Fyldte klasser er smittereder

Vand og sæbe kan ikke undværes

Ladestandere, som gør det lettere for landets skoler at holde den høje hygiejne uden at kræve andet end strøm. Sådan står der i pressemeddelelsen, og det lyder næsten for godt til at være sandt. Det er det måske også. I hvert fald hvis man spørger Brian Kristensen, overlæge og afsnitsleder på Central Enhed for Infektionshygiejne på Statens Seruminstitut. Han vil ikke opfordre skoler til at droppe afvaskningen af telefoner og tables, bare fordi de har købt en ladestander med UVC-lys.

"Vores anbefaling til skoler og daginstitutioner er fortsat at vaske med vand og sæbe" siger han til folkeskolen.dk. "Det næstbedste er at tørre af med at alkoholbaseret desinfektionsmiddel".

Rødovre Centrum stiller rengøringspersonale til rådighed for skoler

Brian Kristensen understreger at han ikke kender GoCharge's produkt og kun kan udtale sig generelt om brugen af UVC-lys til desinfektion. Det er velkendt, at det har en effekt og de bliver brugt til at rense vand, luft og overflader, blandt andet på hospitaler og laboratorier.

"Men UVC-lys kan aldrig stå alene", understreger Brian Kristensen. "Gammeldags rengøring, vand og sæbe, det kommer man altså ikke udenom".

Firma: Vores standere er 99,8 procent effektive

Ulrik Lindkvist, som direktør i GoCharge, fastholder imidlertid. at de desinficerende ladestandere virker.

"Desinficering med UVC-lys kan ikke så alene, men det betyder ikke, at man først skal vaske for eksempel tablets af med vand og sæbe og så lægge dem i vores ladestandere", udtaler han til folkeskolen.dk.

"Man skal have god håndhygiejne, når man tager dem ud igen, selvfølgelig, men hvis man lægger en tablet, telefon eller laptop i vores ladestander og udsætter den for fem minutters UVC-lys, så er den - jeg må hellere være på den sikre side og sige 99,8 procent af alle bakterier og vira på dem dræbt. Og det har vi dokumentation for. Vand og sæbe kan heller ikke stå alene. Og der er indtil videre ingen dokumentation for, at håndsprit virker på coronavirus. Derfor undrer det os, at Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler UVC-lys, som er et ekstremt godt supplement. Men det kan heller ikke stå alene, og vi skal stadig huske at holde afstand og så videre".

Ny skolehverdag: To meters afstand og fem gange håndvask

GoCharges opladningsstandere er primært designet til telefoner, tablets eller laptopcomputere, men modellerne kan tilpasses, så der også kan være større ting i, for eksempel legetøj, bøger og mindre gymnastikrekvisitter. Det kræver dog bliver udsat for uv-stråling af flere omgange fra forskellige vinkler, hvis hele apparatet skal desinficeres.

"Man kan sige, at det samme gælder laptops", medgiver Ulrik Lindkvist. "De hvilker jo på hylden under opladningen, og den side, de hviler på, får ingen lys. Det er derfor vi siger at det virker 99,8 procent".

Til gengæld kan tastaturer, som ellers kan være svære at rengøre, nemt desinficeres i ladestanderne, fortæller han. Også tastaturer på bærbare computere. Computeren skal bare sættes ind mellem skillevæggene mens de står på klem som et V, så lyset kan nå ned til tasterne.

"Der anbefaler vi at give det en dobbelttur, så man er sikker" forklarer Ulrik Lindkvist med henvisning til, at tastaturer er nogle af de værste smittekilder.

På vej mod mere normale tilstande? - nej

Sikre at bruge

UVC-lys virker desinficerende, fordi det dræber virus. UV-lys i større doser og særligt UVC-lys er da også særdeles skadeligt for mennesker. Men Ulrik Lindkvist forsikrer, at hans firmas ladestandere er sikre at have stående i klasselokalet, fordi UV-lyset bliver inde bag lågerne. Også selv om de er gennemsigtige.

"Derfor er det vigtigt for os at sikkerheden er i top", siger direktøren. "Vores ladestandere er indrettet sådan, at UV-lyset slukker, når man åbner lågen. Så man behøver ikke vente med at desinficere, til eleverne har forladt lokalet".

Corona-sikker undervisning - set fra oven