"Tænk hvis man skulle til at inddrage dagene op til påske eller lave længere skoledage for at indhente det. Det ville lægge et enormt pres på skoler og lærere. Men det er heller ikke det, jeg hører ministeren forlange. Men jeg mener, vi må have en afklaring på det fra ministeren", siger formand for DLF Gordon Ørskov Madsen.

DLF, KL og skoleledere: Kræv ikke erstatningstimer for onlineundervisning

KL, skolelederne og lærerne er enige. Elever skal kunne sendes hjem til onlineundervisning i særlige tilfælde uden efterfølgende krav om, at timerne også skal gennemføres fysisk på et senere tidspunkt.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skoler må godt sende elever hjem til onlineundervisning, når der ikke er elever eller lærere til at gennemføre undervisningen på skolen.

Sådan lød det fredag fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i radioprogrammet P1 Morgen.

Men senere samme dag udsendte Børne- og Undervisningsministeriet en præcisering på deres underside med spørgsmål og svar om coronasituationen på grundskoleområdet.

Her står, at fjernundervisningen vil betragtes som "ikke-obligatorisk", og derfor vil undervisningen "i sådanne tilfælde ikke have karakter af almindelig undervisning".

Vælger en skole at sende elever hjem til onlineundervisning, lever skolen ikke op til de lovbestemte minimumskrav for undervisningen, understreges det videre fra ministeriet.

"Det er vigtigt her at være opmærksom på, at en elevs frivillige deltagelse i fjernundervisning ikke må træde i stedet for den almindelige undervisning, og at timerne fra frivillig fjernundervisning ikke kan medregnes ift. skolens forpligtelse til at efterleve minimumskravene for timetal eller undervisningstidens samlede varighed efter reglerne i folkeskoleloven".

Minister: Skoler må gerne sende elever hjem til onlineundervisning 

Skolelederformand: Skoler bliver ikke straffet for at sende elever hjem

Men ifølge KL, Skolelederforeningen og Danmarks Lærerforening bliver der næppe tale om, at skolerne bliver bedt om at gennemføre timerne igen fysisk på et senere tidspunkt.

Skoleledernes formand Claus Hjortdal råder skolelederne til at sende eleverne hjem til onlineundervisning, når andet ikke giver mening.

Han forklarer, at der er to regelsæt - dels det ministerielle og det kommunale.

Kommunerne kan ved force majeure sende elever hjem - og det må være force majeure, når mange lærere og elever ikke er på skolen på grund af corona, lyder det fra skoleledernes formand.

"Hvis alt andet er umuligt, så send børnene hjem til fjernundervisning. Det fortæller reglerne udenom er muligt", siger han og understreger, at det må være skoleledernes beslutning alene, om elever skal sendes hjem.

"Vi står med sygemeldinger om morgenen, så er vi nødt til at træffe beslutningen. Vi har ikke tid til, at det skal gennem et forvaltningsmæssigt led", siger han.

Skoleledernes formand opfordrer pressede skoler til at "bøje loven"

Han talte fredag med Pernille Rosenkrantz-Theil - og han er ret sikker på, at de to er enige om reglerne.

"Vi skal have det til at fungere. Jeg tror ikke, at der er nogle skoler, der bliver jagtet for at sende eleverne hjem og give fjernundervisning. Vi skal være pragmatiske", siger han.

KL: Forvaltningen skal med på råd, når elever sendes hjem

Formand for KL's børne- og undervisningsudvalg og borgmester i Herlev Thomas Gyldal (S) er langt hen ad vejen enig.

"Det er i sidste instans noget, der besluttes i den enkelte kommune efter en dialog med skoleledelse og forvaltning. Vi har skoler med så mange smittede og hjemsendte elever og medarbejdere i isolation, at det nogle steder er svært at gennemføre undervisningen fysisk", siger han.

Modsat Claus Hjortdal mener han, at skolelederne skal spørge forvaltningen, før de sender elever hjem til onlineundervisning.

"Det er vigtigt, at forvaltningen er involveret, for ingen skoleleder skal stå alene med beslutningen", siger han.

Håber at slippe for krav om erstatningstimer

Han håber ligesom Claus Hjortdal, at hverken politikerne på Christiansborg eller ministeriet vil kræve timeopgørelser og erstatningstimer, hvis skoler bliver nødt til at sende elever hjem til onlineundervisning.

"Jeg forventer en kæmpestor respekt for den vanskelige situation ledere og medarbejdere står i lige nu. Jeg håber, man vil have respekt for, at man i særlige tilfælde med mange syge og hjemsendte medarbejdere ikke vil forfølge det", siger han og tilføjer:

"Vi vil stå på mål for de beslutninger, der er taget i kommunerne og gå i dialog med dem, der har den afgørende indflydelse på det i regeringen og på Christiansborg. Det må løses fornuftigt. Man må kunne bruge de muligheder, der er, uden at nogen bagefter kommer med krav om opgørelser og erstatningsundervisning".

KL: Nye isolationsregler kan betyde mere normal undervisning 

DLF: Der er behov for en afklaring fra ministeren

Også formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen vil kæmpe for, at skolerne kan sende elever hjem til onlineundervisning uden, at det betyder, at skolerne efterfølgende bliver straffet med eksempelvis krav om erstatningstimer.

"Det vil være helt urimeligt", siger han og understreger, at skolerne prøver at leve op til alle gældende regler og krav til undervisningen, men at det på grund af coronasituationen kan være umuligt - og man så forsøger at give bedst mulig undervisning online.

"Så skal man ikke stå til regnskab for det bagefter", siger han og peger på de praktiske udfordringer, som vil opstå, hvis Christiansborgpolitikerne holder fast i reglerne om minimumskrav til undervisningen.

"Tænk hvis man skulle til at inddrage dagene op til påske eller lave længere skoledage for at indhente det. Det ville lægge et enormt pres på skoler og lærere. Men det er heller ikke det, jeg hører ministeren forlange. Men jeg mener, vi må have en afklaring på det fra ministeren", siger han.

Powered by Labrador CMS