"Efter sommerferien har der bredt sig en coronatræthed, som får et ekstra skub nu. Folk er ved at være matte i koderne, for det kræver noget ekstra hele tiden at skulle indrette sig efter restriktionerne, som nu igen bliver skærpet", siger formand for Thy-Mors Lærerkreds Philip Lehn Brand.

Nordjysk lærer: Vi er 60 procent klar til mandag

Alle nordjyske lærere er i dag mødt ind på skolen for at få at vide, hvordan hverdagen kommer til at se ud fra på mandag, hvor skolerne lukker delvist ned. Særligt spørgsmål om pendlende lærere og hvilke krav undervisningen skal leve op til er stadig ubesvarede.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På trods af de skærpede corona-restriktioner i syv nordjyske kommuner er aktiviteten op til weekenden høj på kommunernes skoler.

Alle lærere er i dag mødt ind på skolerne, der arbejder med at få tingene til at gå op, efter Mette Frederiksen i går meldte ud, at syv kommuner vil opleve øget nedlukning for at dæmme op for spredningen af den nye type coronavirus, der har bredt sig i regionen.

Undervisningsministeriet opretter Nordjyllands-hotline

Her fredag eftermiddag er der stadig flere ubesvarede spørgsmål. Herunder om der fra på mandag er tale om nødundervisning som i foråret, eller om skolerne fortsat skal leve op til de sædvanlige krav til blandt andet timetal.

Desuden er der et stort antal lærere i regionen, der bor i en anden kommune end de arbejder, og som pendler på arbejde.

Lærere og børnehaveklasseledere er en af de funktioner, som er undtaget fra forbuddet mod at pendle over kommunegrænserne.

Fjernundervisning i valgfag

Flemming Christensen er lærer på Hjallerup Skole i Brønderslev Kommune. Lærerne på skolen har fået at vide, at der fortsat undervises efter den normale timeplan, ikke som nødundervisning.

"Det gælder også 5.-8. klasse, som skal fjernundervises. De skal have alle timer via Teams, idræt undtaget naturligvis. Men meldingen er, at selv undervisning i valgfag som håndværk og design og billedkunst bliver gennemført", siger han til folkeskolen.dk.

5.-8. klasse sendes hjem i syv nordjyske kommuner

Flemming Christensen har timer i 4. klasse, som fra på mandag foregår på skolen, og i i 5. og 7. klasse, som skal foregå online.

Der er mange lærere på skolen, som pendler på arbejde fra andre kommuner, og han regner med, at hans skema vil ændre sig fra på mandag, så færre kollegaer skal krydse kommunegrænser.

"Vi kommer nok til at bytte nogle timer, sådan at jeg, der bor i kommunen, tager så mange timer som muligt på skolen, mens andre tager mine onlinetimer. Udmeldingen er, at der ligger en plan inden mandag", siger han og tilføjer:

"Vi er lidt i venteposition. Vi har 60-70 procent af oplysningerne lige nu om, hvordan mandag kommer til at se ud i detaljer".

Vil begrænse pendleri

I Thy-Mors Lærerkreds, der dækker Thisted Kommune, har formand Philip Lehn Brand endnu ikke fået en udmelding fra kommunen, om det er nødundervisning eller normal undervisning, der skal gennemføres fra på mandag.

Han hæfter sig ved, at man som den del af de skærpede forholdsregler i regionen har genindført afstandskravet på en meter mellem eleverne.

Det ser han som et udtryk for, at det igen er nødundervisningsdirektivet, der gælder, og at situationen i næste uge bliver meget lig den, da 0.-5. klasse mødte ind efter coronanedlukningen i foråret.

DLF: Luk skolerne i de syv kommuner helt ned

"Det var der ganske gode erfaringer med. Men det kommer an på, hvordan de enkelte kommuner fortolker det", siger han.

Udmeldingen fra Thisted Kommune er, at man vil bestræbe sig på, at de lærere i Thisted, der krydser en kommunegrænse for at tage på arbejde, skal blive hjemme fra på mandag, hvor 5.-8. årgang sendes hjem for at modtage fjernundervisning.

"Det er cirka 800 ud af godt 4000 offentligt ansatte i Thisted Kommune, der er bosat uden for kommunen. Mit bud er, at det gælder for mellem 15 og 20 procent af lærerne", siger han.

"Der vil sandsynligvis være fag, der stadig skal undervises i, som kun kan dækkes af en lærer, der pendler på arbejde. Skolechefen har sagt, at i de tilfælde vil man kalde folk ind".

Formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen har opfordret til, at man lukker skolerne helt i de syv kommuner i de næste fire uger. Den udmelding er Philip lehn Brand enig i.

"Man siger, man lukker Nordjylland ned, men det gør man ikke. Der vil stadig være masser af mennesker, der pendler på kryds og tværs af kommunegrænser", siger han.

Lærer: Jeg er da bekymret for at blive smittet med corona

"Jeg tror ikke, vi får stoppet smitten, så længe vi har skoler og daginstitutioner åbne, så jeg synes, de burde lukke helt. Det har jeg også meddelt Thisted Kommune, men det gør de ikke".

Kredsformanden understreger, at skoleledelserne gør et stort stykke arbejde for at få tingene til at hænge sammen for lærere og andre faggrupper, "som løfter en kæmpe opgave under meget vanskellige vilkår".

"Efter sommerferien har der bredt sig en coronatræthed, som får et ekstraskub nu. Folk er ved at være matte i koderne, for det kræver noget ekstra hele tiden at skulle indrette sig efter restriktionerne, som nu igen bliver skærpet".

Coronatræthed får konflikter til at bryde ud

(Opdateret 13:41):

Midtvensyssels Lærerkreds, der dækker Jammerbugt og Brønderslev Kommune, meddeler, at fjernundervisningen i Jammerbugt Kommune kommer til at foregå som nødundervisning.

Alt andet undervisning er efter almindelig skema, undtagen svømning.

Alle lærerne er på skolen og bevæger sig mellem fjernundervisningen og til de klasser, de har i almindelig skema.