Debat

Virkeligheden skal tilpasses arbejdstidsaftalen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I øjeblikket står arbejdstidsaftalen sin prøve rundtomkring i det ganske land, hvad enten den står selv eller spiller sammen med en lokalaftale. Altovervejende har aftalen i kombination med kredsenes og tillidsrepræsentanternes dedikerede lokale arbejde været dét løft, vi håbede på. Ikke mindst af samarbejdet, som - ud over at have en værdi i sig selv - først og fremmest er et middel til at nå vores målsætning om bedre arbejdsvilkår for alle medlemmer.

Tilliden til KL er hos mange medlemmer stadig begrænset, og så meget desto mere er det vores opgave som tillidsvalgte på alle niveauer at gribe og udbrede, at ambitionerne er parternes i fællesskab. Vi er faktisk enige om at "skabe størst mulig kvalitet i undervisningen, understøtte et godt arbejdsmiljø og styrke den professionelle kapital".

Arbejdstidsaftalen er således et symbolsk, politisk og konkret juridisk opgør med et ødelæggende regime, og det skal vi holde fast i, selv om der er bump på vejen. Også selv om der er mange af dem. Og det er der især de steder, hvor man endnu mangler nogle skridt for at nå den erkendelse, at det ikke er aftalen, der skal tilpasses virkeligheden, men virkeligheden der skal tilpasses aftalen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Vi har kredse, der har haft svært ved at komme i seriøse drøftelser om realiseringen af arbejdstidsaftalen, og hvor lokale arbejdstidsforhandlinger selvsagt har været frugtesløse. De er heldigvis ganske få, men de findes.

Det er foreningens samlede opgave og ansvar at sørge for, at det ændrer sig. Ingen kredse, tillidsvalgte eller medlemmer må stå alene med realiseringen af arbejdstidsaftalen, og det betyder også, at vi om nødvendigt sætter håndholdt ind med hjælp, sparring, aftalejuridisk bistand og politisk kontakt.

Vi skal være tålmodige, men ikke langmodige. Forstående, når viljen er god, men intervenerende, når viljen mangler. Det er uacceptabelt, når aftaler ikke overholdes, og vi har pligt til at stå vagt om de aftaler, vi har indgået.

Arbejdstidsaftalen har potentiale til at fungere som det fundament, hvorpå vi bygger endnu stærkere samarbejdsforpligtelser og arbejdsvilkår. Lad os i fællesskab bygge noget oven på det fundament, som vi kan glædes over.

Powered by Labrador CMS