Tanzanisk tak til DLF

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var Lærerforeningens arbejde i både Afrika og Øst- og Centraleuropa, der var til behandling. Men det var Afrika, der fik klapsalver. For Anthony Mtavangu fra Tanzania Teachers Union, TTU, var på besøg i hovedstyrelsen, og han fortalte engageret om vilkårene for de tanzaniske lærere. Og om samarbejdet mellem TTU og DLF. Det er første gang, Mtavangu er i Danmark, og ud over en række arbejdsmøder i foreningens sekretariat skulle han også på en række skolebesøg.

Danmarks Lærerforening har et mangeårigt samarbejde med afrikanske lærerforeninger. Tankegangen er, at DLF ikke skal forsøge at gøre sig klog på afrikanske forhold, men at man har noget at byde på, når det gælder samarbejde om uddannelse af tillidsvalgte lærere og om udvikling af deres organisationer. Tanzania-projektet begyndte i 1998, og TTU er siden da vokset fra 90.000 til 130.000 medlemmer.

»Vores fagforening er blevet meget mere effektiv, nu hvor de politisk valgte og ansatte har været på kursus«, sagde Anthony Mtavangu. Han fremhævede arbejdet for at gøre organisationen demokratisk og for at få kvinder med i det faglige arbejde.

»Også lærerfagforeningen er en mandsdomineret verden, og mange ser ned på kvinder«, sagde han. Men der sker fremskridt, og TTUs formand er en kvinde, fortalte han.

Landet har 12.000 skoler, og der kan være mere end 200 elever i én klasse. Mange skoler har kun én lærer, som ikke har nogen cykel, så når han skal mødes med kolleger, skal han måske gå 20 kilometer, fortalte Anthony Mtavangu.

»Det går fremad for vores forening, kurserne har givet os mere viden om, hvordan vi skal forhandle. Og vi har lært, at det er vigtigt at argumentere for bedre pædagogik, det er med til at øge respekten for lærerne«, sagde han.

»Kære venner, hav tålmodighed. Vi har fortsat brug for jeres hjælp og samarbejde«, sluttede Anthony Mtavangu sin tale til hovedstyrelsen, der kvitterede med klapsalver.

DLF bruger 0,7 procent af kontingentet til solidaritetsarbejde (kredskontingentet regnes ikke med). Foreningens projekter i Tanzania, Kenya, Gambia, Uganda og Zanzibar finansieres dog hovedsageligt af Danida gennem Ulandssekretariatet, der er LOs og Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråds sekretariat for udviklingsbistand.

-th