Lærer til lærer

Målet er KMD Triathlon - Oplevelsen er for livet...!!

Et projekt der ønsker at skabe et alternativ...

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Målet var KMD Triatlon - oplevelsen er for livet!

På Nr. Uttrup Skole tror de på, at der findes en lille gruppe elever, hvor skolen ikke altid giver dem det udbytte og de udfordringer, som de har brug for, for at styrke deres alsidige udvikling og få den altafgørende følelse af succes i skolen. Derfor søsatte de sidste skoleår et projekt, hvis mål var at søge alternative veje for, hvordan der kan opnås læring og trivsel for nogle af de elever, der på den ene eller anden måde kan opleve skolen udfordrende.

Skolen besluttede derfor at tilbyde en gruppe elever at indgå i et trivselsprojekt, hvor de kunne få muligheden for at få nogle helt andre oplevelser end i den traditionelle undervisning. Projektet blev hurtigt døbt ”Møj Fin” af eleverne. Målet for projektet blev at gennemføre KMD triatlon, der består i 400 meter svømning, 12 kilometer cykling og 4 kilometer løb. Succesen var stor, tre elever gennemførte, og det var tydeligt, at de oplevelser og erfaringer, eleverne gjorde sig undervejs i processen, havde meget positiv effekt på deres lyst til at gå i skole. Der var derfor ingen tvivl om, at projektet skulle gentages igen dette skoleår – denne gang med tilbud til en lidt større gruppe elever, således var det 7 elever fra Nr. Uttrup Skole, der denne gang stolte og mange uvurderlige oplevelser rigere, kunne løbe over målstregen.

Frem mod løbet har eleverne gennem en længere periode trænet to gange om ugen. Træningen har som oftest været rettet mod svømning, løb og cykling, men der har bevidst også været plads til andre tiltag bl.a. militær forhindringsbane, mountainbike og klatring. Træningen har været den afgørende ramme for at kunne blive klar til at gennemføre triatlon, men det har været tydeligt, at de mange snakke og kampe, der har foregået før, under og efter træningen har været yderst værdifulde. Her har der været voksne, der har haft tid og overskud til at lytte og forsøge at forstå, samtidig med der har været en tydelig markering, hvis der blev trådt ved siden af. Denne tætte relation har haft afgørende betydning for, at den læring eleverne har opnået gennem processen, har haft en positiv afsmittende virkning på elevernes oplevelse af at gå i skole – en oplevelse, de har taget med sig tilbage til klasseværelset og i mødet med deres øvrige kammerater og lærere.

Eleverne har i denne proces fået en unik oplevelse af, hvad det vil sige at sætte sig et mål og ved hjælp af motivation, ihærdighed, sammenhold - og ikke mindst nogle voksne, der troede på dem hele vejen igennem – lykkedes i at nå målet. En helt særlig følelse af succes, som tydeligvis skinner igennem på billederne.

”Folkeskolen er for livet og for alle, derfor er vi som skole forpligtet på at skabe nogle rammer og tilbud, der kan favne nogle af de elever, der ikke nødvendigvis har haft så mange succeser med det at gå i skole, eller som kan mangle motivation i forhold til at fordybe sig i det faglige”, udtaler Morten Vestergaard, inklusionsvejleder Nr. Uttrup Skole. ” Vi oplever med dette projekt at have fundet en anderledes vej til at møde disse elever og herved formå at give dem en følelse af succes. En følelse de ikke bare kan tage med sig tilbage i klassen men også videre i livet” fortsætter Morten Vestergaard. ”Til selve løbet var det fantastisk at opleve, hvordan eleverne bakkede hinanden op. Eksempelvis havde to af drengene krydset målstregen og gennemført, men da en af deres kammerater manglede en sidste runde på løbeturen og havde lidt fysiske udfordringer, valgte de to drenge på eget initiativ at løbe den sidste runde med deres kammerat og dermed hjælpe ham til også at nå i mål”, fortæller Morten Vestergaard stolt.

Powered by Labrador CMS