BUPL får 'Leg og læring'-pædagoger

Skive-sagen afgjort: Mængden af selvstændig undervisning afgør organisationstilhørsforholdet

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 2. januar kom den længe ventede afgørelse i den såkaldte Skive-sag. Voldgiftsretten bestemte, at aftaler som den, Danmarks Lærerforening har indgået med Skive Kommune, er i strid med pædagogernes fagforbund BUPL's overenskomst. Voldgiftsretten afgjorde desuden, at det er omfanget af selvstændig undervisning, der afgør organisationstilhørsforholdet. Hvis en pædagog varetager selvstændig undervisning med tilhørende forberedelsestid og andre tilknyttede opgaver i mere end halvdelen af sin arbejdstid, hører hun hjemme i Danmarks Lærerforening - ellers i BUPL.

Sagen drejede sig om en konkret pædagog på Resen Skole, og BUPL fik ret i, at hun hører hjemme i pædagogforbundet. Det skyldes udelukkende, at voldgiftsretten har regnet sig frem til, at den pågældende pædagog har over 50 procent af sin arbejdstid som skolefritidsordningspædagog og skoleassistent og dermed har sin hovedbeskæftigelse på BUPL's overenskomstområde. Skive Kommune har en dispensation fra Undervisningsministeriet, der gør det muligt for pædagoger at undervise også i 1. og 2. klasse. I de ni ugentlige såkaldte aktivitetstimer, hvor pædagogen selvstændigt har stået for undervisningen i en 2. klasse, må hun ifølge kendelsen ikke stilles ringere end læreroverenskomsten - hun skal altså have løn og arbejdsforhold som en lærer.

BUPL påstod ved anlæggelsen af voldgiftssagen, at der ikke var nogen egentlig forskel på pædagogers arbejde i aktivitetstimerne og i fritidsordningen, og at aktivitetstimerne derfor godt kunne gennemføres på BUPL's overenskomst. Men voldgiftsretten fastholder, at alle aktiviteter, hvor eleverne har mødepligt, er undervisning, og at al selvstændig undervisning reguleres efter Lærernes Centralorganisations, LC's, overenskomst. Når en BUPL-pædagog derimod assisterer en lærer eller børnehaveklasseleder med undervisningen, så sker det på BUPL-overenskomst. Den type arbejde, som støttepædagog eller skoleassistent, kan stadig gennemføres af en børnehaveklasseleder på LC-overenskomst, men kun hvis den pågældende har sin hovedbeskæftigelse med selvstændig undervisning i en børnehaveklasse.

Voldgiftssagen var oprindelig anlagt af BUPL mod overenskomstmodparten Kommunernes Landsforening i protest mod, at Skive Kommune og Danmarks Lærerforening havde aftalt, at alle nyansatte pædagoger i skolestartsprojektet 'Leg og læring' blev ansat som børnehaveklasseledere på LC-overenskomst. Efter forgæves at have forsøgt at komme ind som tredjepart i sagen anlagde DLF selv sag med henvisning til, at arbejdstidsaftalen for børnehaveklasseledere omfatter undervisning i 1. og 2. klasse, skoleassistentfunktionen samt arbejde i skolefritidsordninger - samt at den pågældende pædagog med kun syv skolefritidsordningstimer om ugen havde sin hovedbeskæftigelse i skolen. Men her fik DLF altså ikke medhold af de tre højesteretsdommere, som den 2. januar afsagde deres kendelse.