Debat
32   89

Skolestart 2019 - Jeg har aldrig set noget lignende

I mine 25 år i skoleverdenen har jeg aldrig set så fokuseret en lærergruppe på skolerne i Danmark. Der er lagt op til et forrygende skoleår 2019/2020 - nu håber jeg, at ministeren vil give endnu bedre rammer for lærernes arbejde. De har fortjent det.

En ændret lærerkultur

Jeg startede som lærer for 25 år siden. Dengang var der en blandet stemning på lærerværelset, når vi mødte ind igen efter ferien. Og vi var der først en til to dage før eleverne ankom. Dengang oplevede jeg, at nogle af kollegerne var fyr og flamme, og det var tydeligt, at de glædede sig til at komme i gang igen. Andre var, mildest talt, noget slatne, og opførte sig som nogen, der egentlig burde tage en måneds ferie mere. Eller måske lave noget helt andet.

Artiklen fortsætter under banneret

En af de videre oplevelser, for mig som ung lærer, var, da en kollega knappede en bajer op under et oplæg, og ville dele den med mig. Jeg forsøgte at mumle et ”nej tak”.

Jeg indrømmer gerne, at jeg også selv kunne være en smule ufokuseret i dagene op til skolestart. Jeg var, ærligt talt, ikke altid helt klar til skolestart.

Det var dengang. Sådan er det slet ikke i dag.

I år har mine kolleger og jeg taget turen som skolekonsulenter rundt i landet hele uge 32. Vi er faktisk stadig i gang. Og vi møder en helt anden virkelighed. Vi oplever, at lærere og pædagoger møder op med professionalisme, varme, intensitet, iver og stor interesse i at udveksle faglig viden med hinanden. De er bare klar! Vi er dybt imponerede over, at man brænder for sit virke og er klar fra første fløjt lige efter ferien. Sådan!

Nul brok

Vi har hørt nul brok over arbejdstider, skolereform, inklusion og alt det andet, som man har påført lærerne udefra. Og det er på trods af, at det, som lærer og pædagog, stadig er en kæmpe opgave at få tid til alle de ting, man skal løse. Vi har mødt en enorm interesse i at dele viden og erfaringer med hinanden i teams og på skolebasis, og der er en kæmpe vilje til at planlægge og skabe de bedste rammer for elever, der kommer i næste uge.

Men er det mon bare fordi, vi er konsulenter, som kun kommer på et kortvarigt besøg? Det tror jeg ikke. Vi har forløb over flere år på en række skoler, og også her er det er den positive virkelighed, som vi møder.

En lærer sagde til mig: ”Jeg har tyve år på bagen som lærer og har været på fire skoler. Jeg synes, at det kulturen på skolerne har ændret sig til at ALLE er klar til skoleåret. Vi glæder mig SÅ meget til at komme i gang!”

Og det smitter jo på den gode måde.

Kære lærere og pædagoger

Alle de toneangivende, internationale undersøgelser viser, at I dagligt gør et fremragende arbejde med at lære vores børn og unge at læse, regne, anvende IT, forstå naturfag og være demokratiske borgere. I får også eleverne til at trives. Det skal I dælme have en stor tak for. Vi håber, at I vil fortsætte jeres forrygende arbejde – og at den nye minister vil skabe endnu bedre rammer for det.

Fortsat god sommer!

Mange venlige hilsener

Casper Rongsted, Verdens bedste danske skole / Nordic Schools


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ