Undskyld, er der en lærer til stede

Den udsendte fandt en enkelt lærer i Bella Centeret, da F2000 holdt afslutningsfest

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Flot program, den ene workshop efter den anden, spalte op og spalte ned med eksempler på projekter fra F2000 . . . men hvor er lærerne? Det er jo stort set kun skoleledere og konsulenter, psykologer og institutionsledere, forskere og forvaltningschefer, der holder oplæg . . .

Jo, hov, her er noget - 'vi er praktikere og ikke teoretikere, så vil du høre alle de fine ord, er det ikke fra os', står der. Workshop B7, klokken 12.45-13.45. Emne: 'Overfaglig læseplan på Asminderød Skole'.

Det myldrer med jakkesæt og spadseredragter alle vegne. Det er som en arabisk medina med smalle gyder med (work)shopper og små torve.

I B7 er der seks tilhørere. Birgitte Høeg og Morten Lai Carlsen fortæller inspireret om, hvordan de har været med til at indføre en værdibaseret læseplan på deres skole, der ligger over de fag-faglige og tværfaglige læseplaner, og som - som en slags paraply - holder sammen på undervisningen og skolen værdimæssigt.

'Vi var allerede gået i gang med det før F2000 og ved ikke rigtig, hvem der har snuset det op og gjort det til en del af F2000'.

Nøgleordene i skolens overfaglige læseplan er sådanne som demokrati, kulturer, kommunikation, etik, selvstændighed, ligeværd, åndsfrihed. Værdierne skal løbende indgå i undervisningen.

'Vi vil gerne give jer det råd, at hvis I vil indføre en overfaglig læseplan på jeres skole, så skal I give det tid. Alle lærerne skal være med på ideen'.

I workshoppen er der kun én lærer. De øvrige er en praktikleder fra et seminarium, en konsulent fra en kommunal forvaltning og to skoleledere.

'Jeg var den eneste på skolen, der spurgte, og så fik jeg lov', siger læreren. 'De andre i mit team dækker mig ind'.

Der er ikke mange lærere her?

'Nej, det er mærkeligt, ikke'.

'Nej, fra Ålholm Skolen er der også lærere', lyder det pludselig irriteret.

Ved et bord sidder en kvinde i jeans og trøje.

Undskyld, er du lærer?

'Nej, jeg er viceinspektør'.

Er der nogle lærere fra din skole her?

'Nej'.

Burde der ikke være det? Er det ikke dem, der skal inspireres?

'Jo, det kan der være noget om [92]'85'.

'Det skulle jo gerne smitte af', bryder bordfællen ind.

Er du lærer?

'Nej, skoleleder'.

Er der nogle lærere fra din skole?

'Ja, en, som sidder i kredsstyrelsen i Odense'.

Hvorfor er der ingen almindelige lærere fra din skole?

'Det kunne ikke lade sig gøre. Der var otte fraværende i forvejen'. Ud af 32, forklarer skolelederen. De var til elevrådsmøde, lejrskole, én hér, to syge [92]'85

1.700 mennesker er der i Bella Centeret. Der er 1.700 folkeskoler i landet. Hvis der var én lærer fra hver skole, ville alle her være lærere.

Klokken er 16, og der er underholdning i den store sal. 'Pimpernel', uddrag af musical fra Espergærde Ungdomsskole, og 'Retning i kaos' - overvejelser over dannelsesbegrebet i samfund og skole i den mediale jernalder ved Georg Metz, redaktør og forfatter.

Sidemanden i salen er en yngre kvinde.

Er du lærer?

'Nej, jeg er fra Skole og Samfund, Storstrøms Amt'.

jvo