Røgen skal ud af skolen

Sundhedsministeriet vil forbyde eleverne at ryge i skoletiden, ligesom de ikke må se lærerne smøge den

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Elever skal ikke lære at ryge i skolen. Derfor vil Sundhedsministeriet forbyde eleverne at ryge, når de er i skole. Samtidig vil ministeriet forhindre, at eleverne ser lærerne smøge den. Så de skal ryge i særlige lokaler, som eleverne ikke må have adgang til.

Det fremgår af et nyt lovforslag, som netop har været til høring hos en række organisationer. Deres svar viser, at der er bred opbakning til forslaget, heriblandt fra Danmarks Lærerforening.

'Vi vil gerne være med til at påvirke de unge, så de ikke begynder at ryge. Forslaget harmonerer fint med vores hidtidige politik om, at vores medlemmer har krav på et røgfrit miljø. Så vi kan sagtens acceptere, at lærerne skal tåle at ryge i specielt indrettede lokaler', siger Karsten Holst, formand for organisationsudvalget i DLF.

Ifølge bemærkningerne til lovforslaget vil det ikke koste noget at gennemføre loven. Det tror Karsten Holst dog ikke på.

'På nogle skoler skal der bruges penge på at indrette lokaler til rygerne. Ganske vist har mange skoler allerede rygelokaler, men det nye er, at eleverne ikke må have adgang til dem', siger han.

Lovforslaget har også været til udtalelse hos Danmarks Elevorganisation, der mener, at vilkårene skal være lige.

'Enten skal det være forbudt at ryge for både elever og lærere, eller også skal eleverne også have et rygelokale', siger næstformand Maja Malou Nissen.

Karsten Holst kan godt forstå, at eleverne vil ligestilles med lærerne. Men det vil komme i løbet af nogle år, mener han.

'Vi vil formentlig se en yderligere stramning, så offentligt ansatte ikke må ryge på arbejdspladsen overhovedet. Men lige nu er formålet at forhindre unge i at ryge, så det vil være forkert, at de skulle have deres eget lokale', siger Karsten Holst.

Stadig for mange rygere

Selv om der i de seneste 20 år er blevet færre rygere i Danmark, er danskerne stadig et af de mest rygende folk i den vestlige verden. En tredjedel af danskerne over 13 år ryger. Det tal vil Sundhedsministeriet reducere i de kommende år af hensyn til folkesundheden.

Tre ud af fire af de unge rygere debuterer med tobakken, inden de er fyldt 16 år. Derfor har det afgørende betydning, at skolen er med til at forebygge, at børn og unge overhovedet begynder at ryge, mener ministeriet.

Og selv om en lov ikke kan forhindre unge i at ryge, kan den gøre det besværligt for dem at begynde, mener sundhedsplejerske Lise Landgren, der står i spidsen for projekt 'Storstrøms Amt - Røgfri Amt'.

'I dag er det 'stort' for eleverne at komme i 8. klasse og få lov at ryge på skolen. Mange begynder at ryge, alene fordi der er prestige i det blandt kammeraterne. De ser rygning som et tegn på, at de er ved at blive voksne', siger Lise Landgren.

I Sundhedsministeriet forventer man, at loven kan træde i kraft 1. august i år. Uanset loven vil det være op til den enkelte kommune at fastsætte regler for rygning i de tidsrum, der ikke er børn eller unge på skolen.-Henrik Stanek er freelancejournalist

Enten skal det være forbudt at ryge for både elever og lærere, eller også skal eleverne også have et rygelokale