Johnny Specht forstår godt harmen fra de ledige lærere

Silkeborg-formand forsvarede medvirken i »jobcirkus«

Formanden for Silkeborg Lærerforening forklarede, hvorfor han var med på at medvirke til en løntilskudsordning.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

DLF kræver lovgivningen ændret, så kommunernes brug af løntilskudsjob ikke bliver økonomisk motiveret.

Forslaget blev stillet af hovedpersonen bag de seneste måneders presseomtale, formand for Silkeborg Lærerforening, Johnny Specht.

Han forsvarede samtidig, hvorfor man valgte at gå med i aftalen i sin tid. Før sommerferien blev han indkaldt til et møde, hvor han blev forelagt planerne om at erstatte fastansatte lærere med ledige lærere på dagpenge, mens de fastansatte var på kursus.

Kommunen ville have, at lærerne skulle på kursus på grund af en ændring af specialundervisningsstrukturen i Silkeborg - et såkaldt kompetenceudviklingsprojekt, hvor formålet var at ruste lærere og pædagoger til specialundervisning. Derudover var det tanken, at 150 lærere skulle have en pædagogisk diplomuddannelse.

Kommunen lovede fuld løn. »Dilemmaet var, at hvis vi ikke gik med, hvad ville konsekvensen så være for de ledige lærere? Vi gik med på betingelse af, at det skulle være frivilligt for de ledige. For der var jo også en idé fra Jobcentret om, at de skulle beordres ud i det. Men vi sagde, at hvis vi skulle deltage og lægge navn til noget, så skulle det være frivilligt«, sagde Johnny Specht.

En af de andre betingelser for at gå med var, at hvis en ledig lærer skulle arbejde på understøttelse i en periode, så skulle det modsvares med en periode på ordinær løn, forklarede han.

»I de her tider, hvor man har skåret dagpengeperioden ned til to år, der kunne det jo godt være en god mulighed for nogen til at forlænge perioden«.

Men efter sommerferien fik Johnny Specht at vide, at kommunen ikke kunne leve op til kravet om, at de ledige kunne få en vikarperiode på ordinær løn.

»Planen havde tilsyneladende været at søge jobrotationsmidler fra staten, men man kunne jo ikke vide, om midlerne kom. Så garantien for det ordinære job havde aldrig været til stede«.

Fandt først pengene i sidste uge. Først i sidste uge blev det muligt for Silkeborg at tilbyde de ledige lærere fuld løn i deres anden del af perioden på løntilskud.

»Jeg forstår godt harmen fra de ledige lærere, og det er også derfor, at vi nu stiller forslaget om, at lovgivningen skal ændres, så alle former for løntilskudsjob udføres på overenskomstmæssig løn«.

Forslaget blev vedtaget. |