Debat
0   28

”Public service-virksomheder” i dansk retskrivning? Det er ikke street...

Gårsdagens retskrivningsprøve for niendeklasserne gav et flygtigt indblik i det danske sprog anno 2019. Et sprog, der åbenbart bærer stærkt præg af engelske ord og et ocean af bindestreger. Der er ikke megameget credit for fairplay her.

Jeg håber, man når at rette op på denne lille fadæse. Jeg undrer mig dybt over, at det kan være muligt at få fejl i dansk retskrivning ved at stave et engelsk ord forkert. Her ser jeg bort fra bindestregen, der til alle tider bare er irriterende.

Engelske ord er over tid blevet fast integreret dele af det danske sprog, og nogle vil have en anden holdning til årets retskrivningsprøve, end den her udtrykte. Det er fint, at man fra UVM’s side forsøger at ramme et aktuelt emne fra år til år. Flow-tv og streaming-tjenester er begreber, der ligger fast i mange danskeres ordforråd. Men vel ikke i et dansk ordforråd? Eller hvad?

Jeg undrer mig samtidig, når jeg ser på reglerne for fordybelsesområder til mundtlig dansk, hvor engelske ord ikke må optræde i prøveoplæggene, med mindre der er tale om produktnavne i for eksempel reklamer. Naturligt nok. De engelske ord hører vel fortrinsvist til i engelskprøven.

Ethvert sprog er i evig dynamisk udvikling, og sådan skal det også være. ”Public service-virksomheder” virker dog som et overlagt benspænd for niendeklasserne, og der må alt andet lige være andre måder at afprøve deres retskrivningskompetencer på. Det skal dog retfærdigvis siges, at selv om bindestregerne var strøget lifligt ud over teksten, optrådte de ikke i mange af de ord, eleverne selv skulle stave.

Artiklen fortsætter under banneret

På falderebet, hvor end det mærkværdige ord så stammer fra, synes jeg, at læseprøvens tekster i år generelt var overskuelige, og flere af mine elever gav efterfølgende udtryk for, at de fandt prøven overkommelig, og at man kunne nå at læse alle fem tekster.

Fortsat held og lykke med prøverne derude.

 

"Der er heavy traffic på Istedgade i aften, der er en klynge street punks på gadehjørnet overfor ved hamburger-bar'en, og de står i deres T-shirts og jeans og ligner slående en gammel James Dean-film, men jeg sidder her, helt cool, og arbejder med mit USA- concept efter at have læst kronikredaktionens briefing".

Dan Turéll, 1976


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.198 andre er allerede tilmeldt