Friskoler
5   21

Nye tal: Privatskoleandelen stiger igen

Danmarks Statistik har netop offentliggjort elevstatistikken for 2018, og andelen af skoleelever, der går i fri- eller privatskole, er endnu engang steget.

For ti år siden gik godt 80 procent af danske skoleelever i folkeskolen. Men siden er andelen faldet støt og roligt.  Flere og flere elever går på en fri skole. Privatskoleandelen er på steget fra 13 procent i 2008 til 17 procent i 2018.

"Det er rigtig ærgerligt at se, at det endnu ikke er lykkedes os at knække kurven, hvor stadig flere forældre vælger fri- eller privatskolerne", siger næstformand i Danmarks Lærerforening Dorte Lange. Hun mener ikke, det er tilstrækkeligt at  "tale folkeskolen op":

Artiklen fortsætter under banneret

"Der er stadig for meget fokus på kvantitet og ikke kvalitet i folkeskolen. Det skal vi ændre på, blandt andet ved, at lærerne får tid til at forberede en god og meningsfyldt undervisning", siger hun og sætter i høj grad sin lid til, at KL og Lærerforeningen ligesom kommuner og lærere lokalt er blevet enige om en Ny Start for deres samarbejde og dermed for stemningen omkring folkeskolen.

Kommunerne brander skolerne

Én af de kommuner, hvor rigtig mange forældre vælger private skoler, er Kalundborg.  Her går 24 procent af eleverne på friskole, og her har kommunen nu valgt at bruge 170.000 kroner på reklamevideoer om folkeskolen.

I Halsnæs Kommune i Nordsjælland er andelen af fri- og privatskoleelever omtrent firdoblet de seneste ti år. Det skyldes - er kommunalbestyrelsen og den lokale lærerkreds enige om - massive skolestrukturændringer i perioden. Derfor har man nu politisk besluttet at skille de store skoler ad og på ny gøre de små skoler selvstændige.

De store byer får flere i folkeskoleelever 

På det seneste er der dog tegn på, at udviklingen måske begynder at gå den anden vej. I København og Aarhus er privatskoleandelen faldet en smule sidste år.  Begge steder skyldes det til dels, at Undervisningsministeriet har lukket nogle muslimske friskoler. Men børne- og ungeborgmester Jesper Christensen (S) mener også, der er andre grunde til, at flere københavnere vælger folkeskolen:

"Mange forældre oplever, at vi har et attraktivt folkeskoletilbud. I København har både de faglige resultater og trivslen været stigende, så vi nu er på niveau med resten af landet. Jeg tror, at den indsats, vi har gjort, har været med til at bidrage til udviklingen".

Færre folkeskoler 

De seneste 11 år er antallet af folkeskoler faldet med 235. Samtidig er antallet af fri- og privatskoler steget med 55, viser en opgørelse, som Socialdemokraternes undervisningsordfører Annette Lind har fået fra undervisningsminister Merete Riisager. 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ