Skolepolitik (Christiansborg)
7   58

Riisager: Skoleforhandlinger i Finansministeriet er ikke godt for folkeskolen

Det er ikke godt for folkeskolen, at skoleforhandlingerne rykkes fra Undervisningsministeriet over i Finansministeriet, mener undervisningsministeren. "Men lige nu og her, så tror jeg, at det er vigtigst, at vi lander en aftale", siger hun.

Det er ikke på undervisningsminister Merete Riisagers initiativ, at de nuværende skoleforhandlinger skal rykkes over i Finansministeriet - og derved væk fra Riisagers eget ministerium.

Er det til gavn for folkeskolen, at forhandlingerne nu skal køres i Finansministeriet?

Artiklen fortsætter under banneret

"Nej. Finansministeriet har haft en væsentlig rolle i forbindelse med de sidste omgange forhandlinger om folkeskolen, og man må konstatere, at det har de stadigvæk. Jeg tror, at man på den lange bane skal diskutere, hvorvidt det er hensigtsmæssigt. Men lige nu og her, så tror jeg, at det er vigtigst, at vi lander en aftale og får noget ro på ude i klasselokalerne", siger undervisningsminister Merete Riisager om, at hun har efterkommet et ønske fra Socialdemokraterne om at flytte skoleforhandlingerne over i Finansministeriet.

Hvorfor er du gået med til at skifte ministerium?

"Jeg holder blikket stift rettet mod folkeskolen. Vi skal have justeret skoledagens længde - især for de mindste - og vi skal sørge for, at der er færre vikarer, og så skal vi have fokus på fagligheden. Det bør vi kunne blive enige om, og så ved jeg godt, at det fyger med ukvemsord i alle retninger. Men jeg vil gerne holde fokus på det, som det hele handler om".

Debat om magtbalancen skal være bred

Giver det overhovedet mening at have et undervisningsministerium, hvis I alligevel har brug for at føre forhandlingerne i Finansministeriet?

"Den debat skal vi have, men den tror jeg ikke, at vi lige klarer nu og her. Det er en vigtig debat, hvordan magtens fordeles, og hvem der egentlig udvikler på folkeskolen. Det er en debat, vi har brug for, men som bør tages mere bredt. Men lige nu er jeg optaget af, at vi får reageret på det signal, vi har fået af skoler og af forældre til børn i folkeskolen igennem paragraf 16b".

SF's skoleordfører Jacob Mark siger i dag til folkeskolen.dk, at han oplever, at udfordringerne i forhandlingerne blandt andet skyldes uenighed internt i regeringen.

Er du blevet modarbejdet af din egen regering?

"I hvert fald kan man sige, at jeg ikke står i vejen for, at vi laver en aftale. Så konkret kan jeg sige det. Jeg mener bestemt, at det er muligt at lave et kompromis imellem det, de forskellige partier gerne vil", siger ministeren.

Minister: Meget fokus på mig som person

Dansk Folkepartis skoleordførere anklager i dag Socialdemokraternes ordfører Annette Lind for mobning af Merete Riisager.

Hvad siger du til den anklage?

"Jeg kan i hvert fald konstatere, at der er nogle ordførere, der er vældig optaget af mig som person. Det har jeg ikke så meget at sige om".

Annette Lind begrunder også sit ønske om at skifte ministerium og minister med, at Merete Riisager har meldt ud, at hun ikke genopstiller ved næste folketingsvalg. Den forklaring giver undervisningsministeren ikke meget for.

"Der er ikke nogen, der kan være sikker på et genvalg. Heller ikke Annette Lind".

Forhandlinger bliver i Finansministeriet til vejs ende

Ifølge Jacob Mark er det kun planen, at forhandlingerne skal foregå i Finansministeriet, indtil partierne er blevet enige om økonomien bag en aftale. Herefter vil forhandlingerne igen fortsætte i Undervisningsministeriet, lyder det fra SF-ordføreren. Det bliver dog afvist af Merete Riisager.

"Jeg tror, at det vigtigste er, at nu har der været det her ønske om, at forhandlingerne skal foregå i Finansministeriet, og så efterkommer vi det", siger hun.

Hvis I når at lande en aftale inden et valg, vil du så være med til at tage diskussionen op omkring Undervisningsministeriets rolle over for Finansministeriet?

"Der er mange vigtige principielle debatter omkring folkeskolen, som vi har behov for at tage og herunder også, hvordan træffes beslutningerne, og hvordan lægger vægtningen, og det er en større debat, som har fortjent en mere grundlæggende drøftelse".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ