Specialundervisning
0   206

Ingen interesserer sig for de voksne

Ingen har et samlet overblik over, hvordan det er gået med tilbuddene om kompenserende specialundervisning for voksne, siden kommunerne overtog ansvaret i 2007. Men i Region Hovedstaden har takstfinansiering og vigende efterspørgsel sendt flere centre i økonomisk uføre, og i Gladsaxe har byrådet netop besluttet at nedlægge specialundervisningscentret Svika på grund af faldende efterspørgsel.

»Man skulle nærmest tro, at Jesus har været forbi for at helbrede alle disse mennesker, siden efterspørgslen er faldet så drastisk. Der må være en række borgere, som ikke får de samme tilbud som tidligere«, siger Henrik Poulsen, formand for Gladsaxe Lærerforening.

Artiklen fortsætter under banneret

Området er totalt mørkt, siger Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer.

»Kommunerne interesserer sig ikke for kompenserende specialundervisning, så de forstår ikke, at det er en forebyggende aktivitet, som kan spare dem for penge på længere sigt. Undervisningsministeriet ved knap nok, hvad det er. Området er totalt fraværende i den politiske debat. Det er et stedbarn«, siger Stig Langvad og fortsætter:

»Kommunerne tror, de selv kan hjælpe folk med et snuptag, men de kender kun til hjemmehjælp og lavteknologiske hjælpemidler. Mere specialiserede problemstillinger kræver et større kundegrundlag, men kommunerne kan ikke finde ud af at samarbejde. Deres tankegang rækker fra rådhuset til kommunegrænsen«, siger Stig Langvad.

En kombination af manglende viden og presset økonomi fører til et fald i den kompenserende specialundervisning, vurderer Leif Sort fra hovedstyrelsen i DLF.

»Tilbuddene til mennesker, der mister evnen til at tale, høre og se, vil fortsætte, mens senhjerneskadede, psykisk sårbare og udviklingshæmmede kommer til at nøjes med tilbud i sundhedssektoren. Her er optikken at rette fejl, mens den pædagogiske tilgang er at give borgerne handlemuligheder. Den forskel er kommunerne ikke opmærksomme på«, siger Leif Sort. |


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.279 andre er allerede tilmeldt