Idræt
13   3

Eleverne står i kø til nyt valgfag

To idrætslærere fra Ringkøbing Skole har udviklet et nyt og populært valgfag, fysiologi og ski. Faget kobler hård fysisk træning med viden om kroppen, førstehjælpskursus – og så en skitur.

»Det har været fantastisk, og jeg er så glad for, at det lykkedes at gennemføre en skitur, uden at nogen elever fik en skade. Det har jeg ikke prøvet før, men vi har også trænet hårdt før turen«, siger idrætslærer Keld Torp.

Han har sammen med sin kollega, Kathe Flydtkjær, netop været i Østrig med 37 elever fra Ringkøbing Skoles 8.- og 9.-klasser. Skituren var kulminationen på det nye valgfag fysiologi og ski.

Ideen til valgfaget kom fra de to lærere og var nærmest nødvendig, fordi eleverne efterlyste spændende valgfag, og »spisesedlen« af valgfag var tyndslidt, som Keld Torp udtrykker det. Så de to lærere talte sammen om, hvordan de kunne lære eleverne noget om kroppen og dens funktioner og samtidig holde interessen fangen hos 8.- og 9.-klasserne.

»Fra vi tænkte den første tanke om valgfaget, til vores ledelse sagde ja tak, gik der syv måneder. Der var meget forberedelse, mange møder internt og eksternt. Men heldigvis for ungerne kunne den daværende ledelse se mulighederne i faget«, siger Keld Torp.

Artiklen fortsætter under banneret

Bevægelse med et formål

Kathe Flydtkjær har en baggrund som massør og akupunktør, før hun valgte at uddanne sig til lærer, og en af ledetrådene i undervisningen har været at lægge vægt på at træne kroppen op til en skitur med det formål at undgå skader. Den var eleverne helt med på.

»Når kroppen er trænet, og du har muskelstyrke, kan du meget nemmere undgå skader på en skitur. Det er vigtigt, at eleverne forstår, at de skal være i god form, og turen viste, at det holdt stik«, siger Kathe Flydtkjær.

Lærerne kontaktede det lokale træningscenter Rofi, så der kom professionel bistand på, og det ikke bare var træning med at »hive i jern«.

»Vi arbejdede med bestemte muskelgrupper, vi lærte om lungernes og hjertets funktion, og vi lærte også førstehjælp«, siger Kathe Flydtkjær.

OM FYSIOLOGI OG SKI

• Valgfaget fysiologi og ski på Ringkøbing Skole har lærer Keld Torp og Kathe Flydtkjær udviklet i fællesskab. Eleverne lærer om kroppens funktioner, og ideen er at træne kroppen, så skader undgås under idræt - for eksempel på en skitur.

• Det lokale træningscenter Rofi er involveret i de 13 ugers træningsforløb, hvor elever og lærere har trænet sammen.

• Faget indeholder også ni timers førstehjælpskursus undervist af uddannet instruktør.

• Elevernes fysiske kondition testes i starten og slutningen af forløbet.

• Skituren skal eleverne vælge til og selv betale, da turen har karakter af en skolerejse.

Keld Torp fremhæver også, at faget er en god måde at få bevægelse ind i undervisningen på: »Det er ikke altid nemt at finde metoder til, hvordan man skal få bevægelse ind i undervisningen, men et fag som fysiologi og ski - det giver mening«.

Både elever og lærere trænede sammen, og det var populært blandt eleverne, at lærerne også var på motionscyklerne og lavede alle de hårde øvelser.

»Eleverne sagde ofte, at det var fedt, at vi lærere deltog på lige fod med dem. Vi konkurrerede ofte indbyrdes under træningen, og det var med til at motivere dem«, siger Kathe Flydtkjær.

Udholdenhed i Østrig

Ideen var at oprette et valgfag, hvor eleverne lærer noget om kroppens funktioner og lærer førstehjælp, samtidig med at de har en gulerod, der hedder en skitur til Østrig. Turen blev arrangeret som en skolerejse, og 37 ud af 38 elever på holdet fysiologi og ski tog med til Bad Gastein i Østrig.

»Jeg har ofte været på skitur med min 10. klasse, og de unge plejer at være meget trætte ved 20-tiden, når de har stået på ski en hel dag. Men vores var friske, og det tror vi skyldes, at de er i så god fysisk form«, siger Keld Torp, som allerede tænker i tilretninger for faget næste skoleår:

Folkeskolen.dk/idræt

På idrætsnetværket bliver der delt alt fra faglig viden, tips og erfaringer til holdninger om faget. Her kan du sparre med de allerede 5.204 tilmeldte lærere fra hele landet og få nyt om dit fag direkte i indbakken.

»Vi skal nok træne mere end 13 uger, før vi tager af sted. Og så fandt vi ud af, at vi skulle have lært om massage, før vi tog af sted. Vi lærte det i Østrig, hvor eleverne masserede hinanden«.

Valgfaget skal nu evalueres af lærere og ledelse, men ledelsen har allerede tilkendegivet, at de synes, at valgfaget har været en succes, fortæller lærerne. Og en ting er helt sikker:

»Eleverne står allerede i kø for at komme med på holdet næste år, det er den bedste evaluering, vi kan få«, siger Keld Torp.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.075 andre er allerede tilmeldt