Sundhedsminister Ellen Trane Nørby holder åbningstalen ved dette års Uge Sex på Gasværksvejens Skole.

Rekordstor Uge Sex skal give børn og unge et sandt kropsbillede

I år er 500.000 elever og mere end 15.000 lærere fra hele landet tilmeldt Sex & Samfunds årlige kampagne Uge Sex, hvor temaet er #krop.

Publiceret
Fire 9.-klasseselever fra Gasværksvejens Skole. Fra højre: August Gade, 15 år, Anton Nielsen 15 år, Clara Busck 16 år, Ida Hutters 15 år.

UNDERSØGELSE : KROPSTILFREDSHEDOG SOCIALE MEDIER

  •  37 procent af eleverne i 7.-9.klsse oplever, at detudelukkende er dem selv, der har indflydelse på deres egenkrop. 
  • Over halvdelen af eleverne oplever, at tilfredsheden ved deresegen krop påvirker deres selvværd
  • 76 procent af pigerne og 43 procent af drengene angiver, at derer noget ved deres egen krop, de er utilfredse med. 
Sex og Samfunds undersøgelse blandt 1031 unge i 7.-9.klasse,2017

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sundhed handler ikke kun om kost, men ikke mindst om at have en sund indstilling til sin egen krop. Ifølge Sex & Samfunds nye undersøgelser oplever hver fjerde elev i 7.-9. klasse, at sociale medier påvirker deres tilfredshed med deres egen krop, og halvdelen af eleverne føler, at denne tilfredshed hænger sammen med deres selvværd. 

Sammen med udskolingseleverne på Gasværksvejens Skole blev Uge Sex 2018 skudt i gang med guldkanon og tale fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby om netop kropsforståelser. Sociale medier, reklamer og medier har en stor indflydelse på børn og unges kropslige selvforståelse. Sundhedsministeren håber derfor, at Uge Sex vil bidrage til, at elever får et mere nuanceret syn på kroppen. 

Uffe Elbæk til Uge Sex: Alle lærere bør lære seksualundervisning

"Kroppen er meget mere end det, der fremstilles på sociale medier. Børn og unge skal have et sandt billede af sig selv. Vi er alle forskellige. Vi skal ikke fokusere på normalen og sammenligne os med andre, men hvile mere i os selv", siger ministeren og uddyber, "at vi skal nedbryde de glansbilleder, der bliver skabt på de sociale medier", siger hun.

I sin tale fortæller sundhedsministeren, at antallet af spiseforstyrrelser er fordoblet, og at 50 procent af de unge mener, at de er overvægtige.  Hun mener derfor at det er vigtigt at have et skærpet fokus på idealer og forståelser af kroppen og at kunne tale om dem. Dette er skoleleder på Gasværksvejens skole Marianne Risager-Hansen meget enig i:

"Kroppen har altid været et vigtigt emne, men der er især vigtigt nu, fordi eleverne bliver tæt bombet med bestemte kropsidealer fra de sociale medier", siger hun.

Skolelederen håber derfor, at eleverne vil få boostet deres selvtillid ved at få et mere nuanceret syn på kroppen med dette års Uge Sex.

SoMe påvirker trivslen

Foreningen Sex & Samfund står hvert år for seksualundervisningskampagnen Uge Sex, hvor de udgiver gratis undervisningsmaterialer om årets tema til landets skoler, og der er flere gode grunde til at være med:

"Kropsnormer og kropsidealer fra sociale medier og reklamer har indflydelse på elevers trivsel. Disse normer og idealer er tæt knyttet med selvværd. Det er derfor vigtigt at eleverne har et trygt rum i klassen, hvor de kan tale om de kropsforståelser og forskelligheder, der er tilstede offline og online", mener Lone Smidt, som er projektleder hos Sex & Samfund.

Sociale mediers påvirkning på elevers kropsforståelse og trivse, er ifølge Jonna Buur Mikkelsen, dansklærer på Gasværksvejens Skole, et højaktuelt emne. Jonna Buur Mikkelsen har seksualundervisning med 9. årgang. Hun oplever, at sociale medier har skabt en ny virkelighed for eleverne. Hendes vigtigste opgave som seksualunderviser er derfor både at hjælpe eleverne med at navigere i den virkelighed, de sociale medier har skabt. Men også at tydeliggøre de handlemuligheder, de har i forhold til gråzoner og krænkelser:

"Min opgave er at skabe debatter og en bevidstgørelse hos eleverne om virkeligheden og deres handlemuligheder, hvilket efter min erfaring skaber bedre trivsel hos eleverne og giver dem et sundere livssyn", siger hun.

Hun peger blandt andet på, at med de sociale medier er der kommet et øget behov for at tale om skønhedsidealer og bodyimage hos hendes elever.  

Uge sex sætter fokus på elevers online adfærd 

Anton Nielsen, 15 år, elev i 9. klasse på Gasværksvejens Skole, synes også, at #krop er et godt og vigtigt tema. Han håber at dette års Uge Sex vil give de unge bedre selvtillid i forhold til egen krop. Klassekammeraten August mener, at sociale medier er med til at unge får et forvrænget billede af sig selv:

"Det er vigtigt at kunne hvile i sig selv og ikke være underlagt bestemte kropsidealer, som de sociale medier skaber. Det bliver man ikke glad af", siger han.         

Klassekammerat Clara Busck på 16 år mener, at især unge er underlagt bestemte idealer, fordi de er vokset op med sociale medier. Hun håber derfor at temaet #krop vil hjælpe unge til at få mere viden omkring idealer og selvforståelse og samtidig hjælpe de unge som har problemer med deres egen krop til at søge hjælp.