(Arkivbillede fra Sex & samfund)

Uge sex sætter fokus på elevers online adfærd

Over 425.000 elever i skoler landet er lige nu tilmeldt Sex & Samfunds initiativ Uge sex. I år skal eleverne klædes på til at færdes online. Sex & Samfund har i år oprettet en underviser-portal henvendt til lærerne.

Publiceret

Stadig flere elever deltager i ugesex

2014: 279.000 tilmeldte elever

2015: 359.000 tilmeldte elever

2016: Over 425.000 tilmeldte elever

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Sex & Samfund kan man mærke, at danske børn og unge dagligt færdes på nettet. Der kommer stadigt flere henvendelser fra skoleelever, som gerne vil rådgives om de problemer, der kan opstå, når man er online. National chef i Sex & Samfund Marianne Lomholt mener, at børnene er usikre på, hvordan de skal agere. 

"Børn og unges liv on- og offline smelter sammen. De står derfor over for nogle udfordringer, når de bruger sociale medier, som hænger sammen med deres trivsel og mistrivsel. Vi ved at mange bliver digitalt mobbet, og det kan for eksempel handle om, at de ikke er opmærksomme på forskellen mellem at sige noget til hinanden og at skrive noget til hinanden," siger hun.

Derfor er der brug for, at børnene får rådgivning i deres rettigheder, og hvordan de skal agere på nettet.  

Lærerne får flere redskaber

Ikke kun de unge efterspørger mere rådgivning. Også flere lærere søger rådgivning.

Sex & Samfund har nedlagt hjemmesiden ugesex.dk og i stedet oprettet underviserportalen.dk, hvor lærerne kan tilmelde sig. Lærerne får her adgang til undervisningsmateriale om blandt andet børns rettigheder på nettet, netdating og porno.

Anmeldelse: Uge Sex har aldrig været flottere

Lærerne kan hente materialer til 0.-3. klasse, 4.-6. klasse, 7.-10. klasse. Materialerne indeholder film, spil, og cases, der lægger op til dialog og refleksion om brug af nettet og de sociale medier.

Eleverne i de ældste klasser kan undersøge fakta om, hvad lovgivningen siger i forhold til deling af billeder på nettet. Herefter kan eleverne arbejde med dilemmaer, som kunne være, at en har sendt et nøgenbillede af en ekskæreste til en række venner.

Opgaven for eleverne er at tage stilling til, om lovgivningen er blevet overtrådt og i fællesskab overveje fordele og ulemper ved de unges handlemuligheder, hvis de står i en sådan situation.

Eleverne skal rustes

Når Sex & Samfund får henvendelser fra børn og unge, der færdes på nettet, handler det ofte om mistrivsel, og for nogle kan være svært at sætte grænser. Men Uge Sex skal ikke kun handle om de negative ting ved færden på de sociale medier, fortæller Marianne Lomholt. 

"Vi vil gerne sætte fokus på både de gode ting og de svære ting, ved at lære eleverne, hvordan de skal håndtere udfordringerne og ruste dem til at begå sig på nettet".

Lærere kan stadig tilmelde sig Uge sex via link til højre for denne artikel. 

Læs mere

Læse mereom Uge sex