Lisa Bay og Karen Birkegaard.

Radionauterne er podcast for nysgerrige børn

Hvorfor er vand vådt? Hvordan er Jorden skabt? Børn stiller mange store og svære naturvidenskabelige spørgsmål, og dem har to kvinder sat sig for at besvare i 20 minutters podcast. 11 afsnit ligger klar og nye er undervejs. Målgruppen er 6-12 årige.

Publiceret
Freja fra Buddinge Skole har tegnet, hvordan man skal forholde sig i lyn og torden - efter at have hørt radionauterne.dk

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lisa Bay er miljø-økonom og Karen Birkegaard er etnolog, og de er begge vilde med at lytte til podcast. Det var sådan det begyndte. De lyttede, undersøgte og fandt ud af, at langt de fleste podcast var til voksne.

"Vi talte om, at det kunne være megasjovt at lave vidensskabsformidling til børn. Det er halvandet år siden og podcast nummer 12 er på vej. Det er Arthur på 5 år, der har spurgt os, hvordan et batteri virker", fortæller Karen Birkegaard.

De får mange spørgsmål fra børn, og de oplever, at det oftest er mindre børn ned til 4 år, der stiller spørgsmålene.

På Radionauterne.dk kan forældrene se en lille beskrivelse af, hvordan de optager spørgsmålet og sender til Radionauterne.

Karen Birkegaard og Lisa Bay mødes ind i mellem med folkene på Astra.dk - det nationale center for læring i natur, teknik og sundhed - og de har fået 60.000 kroner i støtte til udstyr fra et par fonde. Ellers arbejder de frivilligt. 

»Vi prøver da bare selv« 

Tager spørgsmålene seriøst

"Der er plads til nysgerrigheden her på Radionauterne, og vi tager børnenes spørgsmål seriøst. Hver gang går vi ud og taler med nogle eksperter, der kan forklare os om dinosaurer, om vand eller om Jordens skabelse. Vi formidler det så og tilsætter nogle lydbilleder, prøver at forklare så børnene kan forstå det", siger Karen Birkegaard.

"Vi bliver meget udfordret, når vi skal finde svar, og når vi for eksempel skal forklare en kemisk reaktion. Men vi går ikke udenom spørgsmål, fordi de er svære. Vi vidste, at vi var nødt til at lave en podcast om hvordan Jorden er skabt, for det er noget, mange børn spørger om".

Da de begyndte, besøgte de en 4. klasse på Buddinge Skole for at få feedback på deres første podcast. Eleverne sad stille og lyttede, og de var meget positive. De første spørgsmål fik de fra venners børn, men nu får de masser af spørgsmål tilsendt.

En del af Radionauterne er Satelytten, der kan hjælpe med at finde svar. Desuden bruger de lyde til at skabe billeder - i en podcast om hvordan et frø bliver til en plante, kommer vi et smut til Caribien med noget musik, mens de taler om kokosnødden, der er det største frø. I en anden podcast gurgler de to en sang, som lytterne kan gætte med på.

"Podcast er et sjovt medie med mange muligheder. Der er gode oplevelser at hente, man kan lytte roligt og alene eller man kan høre en podcast sammen hele familien. Det er læring, der fodrer nysgerrigheden. Da vi begyndte, tog det os rigtig lang tid at producere en podcast, nu er vi blevet hurtigere".

2.-klasse holder skovskole en dag om ugen 

Hverdagens store spørgsmål

Når Radionauterne får et spørgsmål, taler de med barnet og med forældrene. De spørger i hvilken sammenhæng spørgsmålet dukkede op for at få noget mere til podcast'en. De vil meget gerne placere spørgsmålet i børnenes hverdag.

"Vi har fået at vide, at vi også rammer de børn, der har svært ved at læse, og fra nogle skoleelever har vi hørt, at de godt kan lide at lytte. Det er et rart afbræk, en rolig aktivitet uden skærme. Og det er jo også sådan vi selv har det, når vi lytter til podcast", siger Karen Birkegaard.

Radionauterne har blandt andet svar på hvorfor man bliver syg? Hvordan opstår en regnbue? Hvordan kan man tale i telefon sammen? Hvorfor uddøde dinosaurerne? Og der er også en podcast om slangers gifttænder.

Powered by Labrador CMS