Anmeldelse

Familiebilleder

Familien er ikke, hvad den har været

Familiens natur- og kulturhistorie fra Darwins evolutionsteori til nutidens regnbuefamilier.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Familiebilleder" med Martin Bigums maleri "Skuffede mødre" på forsiden lægger op til tværfaglighed i udskoling/gymnasium med dansk og historie som primære fag.  

Fakta:

Titel: Familiebilleder

Forfatter: Geert Alex Nielsen

Pris: 275

Sider: 224

Forlag: Samfundslitteratur

Der er en rig variation over temaet familiebilleder, og der bliver ikke holdt noget tilbage som i for eksempel Gustave Courbets maleri "Verdens oprindelse" fra 1866, der gengiver close up af en kvinde med spredte ben. Der vises både udenlandske og danske kunstværker. I "Det Hirschsprungske familiebillede" fra 1881 af P.S. Krøyer skildres det gode, lykkelige liv i familiens folder. Mens et maleri som "Sat ud" af Erik Henningsen fra 1892 viser en arbejderfamilies skæbne, når den er slem, eller endnu værre: "Barnemordet" af samme maler, hvor en kvinde arresteres, mens nogle mænd graver i jorden. På en plakat for Socialdemokratiet fra 1960 skildres familien i centrum i en harmonisk trekantskomposition foran et tændt tv, faren med en pibe i hånden. Springer man 20 år i tiden og bladrer frem, vises et billede af et tog med bamser på for uledsagede børn, som pendler mellem mor og far – ledsaget af fakta om, at skilsmisserne er blevet fordoblet fra 1960 til 1990. På et foto ses en moderne fødsel med mor og far i bassin med en glasskål med moderkage. Til et foto af to børnehavebørn ved en hoppeborg er en tekst om, at børn tilbringer flere timer på en institution end derhjemme.

Som der står i bogen, er familien ikke, hvad den har været.

Det er en glimrende bog, der viser et bredt repertoire af familiebilleder fra danske (kanon)malere som C.W. Eckersberg til anonyme middelalderportrætter og introduktion til feminismens nøgleteoretiker Judith Butler. Især er skriveopgaverne gode. Bogen er pædagogisk i sin kronologi med en tidslinje, der grafisk illustrerer årstallene i bogens indholdsfortegnelse.