Lærer til lærer

Maria og Jesusbarnet i glitrende og farvestrålende papircollage

Krybbescenen med Maria og det nyfødte Jesusbarn er tæt forbundet med vores jul, og motivet med mor og barn er et hovedmotiv i billedkunsten.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Højmark Skole er en lille landsbyskole, som er solidt forankret i lokalområdet - både i forhold til foreningslivet og den lokale kirke. Derfor er samarbejdet i det lokale en fast del af skolelivet i Højmark.

Højmark Kirke er en gammel kirke med en renæssancealtertavle fra 1618, som forestiller påsken tre store begivenheder: skærtorsdags hellige nadver, langfredagskorsfæstelse og opstandelsen. Alterbillederne vidner om kirkens alder og kirkeudsmykningens historie, men den er hverken tidsvarende, eller stor nok til også at fange øjet bagerst i kirken. Derfor lavede 5. og 6. klasse i samarbejde med den lokale præst en ny altertavle, som i julemåneden kan sidde foran den eksisterende.

#Fil 3

Alterbilledet blev til i forbindelse med et tværfagligt forløb i dansk og billedkunst, hvor eleverne arbejdede med billedanalyse og Madonnamotivet. Vi undersøgte forskellige fortolkninger af scenen i Bethlehem, hvor Jomfru Maria sidder med Jesusbarnet, og det endelig valg faldt på Emil Noldes Hellige Nat. Vi fokuserede udelukkende på Maria og barnet og undlod at gengive de øvrige figurer på billedet for at skabe et motiv, som kunne ses i hele kirken. Vi valgte at gengive værket i collage. Eleverne gik på jagt hjemme i gemmerne og medbragte gavepapir, kulørte blade og stakkevis af de mange reklamer, som vælter ind i postkassen i julen.

Mens vi sorterede collagematerialerne i farver, talte vi om de værdier, som juleevangeliet og motiv indeholder versus de værdier, som de kulørte papirmaterialer symboliserer. Et åbenlyst modsætningsforhold i motiv og materialevalg gav alterbilledet og billedarbejdet en ny dimension.

Alterbilledet blev ferniseret med boblende sodavand af mærket "Spirit" i forbindelse med gudstjenesten den første søndag i advent.

#Fil 4

Powered by Labrador CMS