Lærer til lærer
0   12

Maria og Jesusbarnet i glitrende og farvestrålende papircollage

Krybbescenen med Maria og det nyfødte Jesusbarn er tæt forbundet med vores jul, og motivet med mor og barn er et hovedmotiv i billedkunsten.

Højmark Skole er en lille landsbyskole, som er solidt forankret i lokalområdet - både i forhold til foreningslivet og den lokale kirke. Derfor er samarbejdet i det lokale en fast del af skolelivet i Højmark. 

Højmark Kirke er en gammel kirke med en renæssancealtertavle fra 1618, som forestiller påsken tre store begivenheder: skærtorsdags hellige nadver, langfredagskorsfæstelse og opstandelsen. Alterbillederne vidner om kirkens alder og kirkeudsmykningens historie, men den er hverken tidsvarende, eller stor nok til også at fange øjet bagerst i kirken. Derfor lavede 5. og 6. klasse i samarbejde med den lokale præst en ny altertavle, som i julemåneden kan sidde foran den eksisterende. 

 

Artiklen fortsætter under banneret

Alterbilledet blev til i forbindelse med et tværfagligt forløb i dansk og billedkunst, hvor eleverne arbejdede med billedanalyse og Madonnamotivet. Vi undersøgte forskellige fortolkninger af scenen i Bethlehem, hvor Jomfru Maria sidder med Jesusbarnet, og det endelig valg faldt på Emil Noldes Hellige Nat. Vi fokuserede udelukkende på Maria og barnet og undlod at gengive de øvrige figurer på billedet for at skabe et motiv, som kunne ses i hele kirken. Vi valgte at gengive værket i collage. Eleverne gik på jagt hjemme i gemmerne og medbragte gavepapir, kulørte blade og stakkevis af de mange reklamer, som vælter ind i postkassen i julen. 

Mens vi sorterede collagematerialerne i farver, talte vi om de værdier, som juleevangeliet og motiv indeholder versus de værdier, som de kulørte papirmaterialer symboliserer. Et åbenlyst modsætningsforhold i motiv og materialevalg gav alterbilledet og billedarbejdet en ny dimension.

Alterbilledet blev ferniseret med boblende sodavand af mærket "Spirit" i forbindelse med gudstjenesten den første søndag i advent.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.534 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.235 andre er allerede tilmeldt