Jeanette Sjøberg vil som ny formand for DLF's Undervisningsudvalget fra 1. januar gerne sætte fokus på læreruddannelsen. Hun er fortaler for en 5-årig professionskandidatuddannelse, og finder emner som skole-hjem-samarbejde og indslusning af nyuddannede lærere meget vigtige.

Jeanette Sjøberg ny formand for Undervisningsudvalget i DLF

”Læreruddannelsen skal op til revision, vi skal have en femårig professionskandidat, så det bliver os som lærere, der er med til at udvikle skolen”, siger Jeanette Sjøberg. Hun afløser 1. januar Bjørn Hansen på posten som formand for Undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeanette Sjøberg afløser pr. 1. januar 2018 Bjørn Hansen på posten som formand for Undervisningsudvalget DLF.

"Jeg glæder mig til at fortsætte arbejdet, vi har mange væsentlige politiske projekter. Jeg synes, det er meget vigtigt, at vi får set på læreruddannelsen, som er under evaluering nu. Der har været meget debat om den, og man kan vist godt sige, at der er plads til forbedringer", siger Jeanette Sjøberg, der nu er næstformand i udvalget.

Hun tilføjer:

"Vi skal arbejde videre med en ny professionskandidat-uddannelse, og læreruddannelsen skal være forskningsbaseret, lærere skal udforske og udvikle egen praksis. Der skal simpelthen være en bedre kobling mellem teori og praksis".

Hun mener, at lærerne efter flere års topstyring nu har brug for en udvikling af skolen, hvor lærerne inde fra skolen med udgangspunkt i pædagogisk praksis udvikler både undervisning og deres egne professionskompetencer. 

Skole-hjem samarbejde og nyuddannede lærere

Et andet vigtigt element i en ny læreruddannelse er fokus på skole-hjem-samarbejdet, som udgør en vigtig del af lærerarbejdet.

"Vi hører ofte fra nyuddannede, at de synes, de mangler viden og kvalifikationer på dette område", siger Jeanette Sjøberg.

Et andet emne, hun finder vigtigt, er overgangen fra uddannelsen til et lærerjob, herunder fastholdelsen af de nyuddannede lærere.

"Praksischok kan man aldrig helt undgå som nyuddannet, men jeg tror man kan gøre mere på læreruddannelsen for at forberede de studerende, inden de skal ud og undervise. Vi har brug for gode lærere og har ikke råd til at miste nyuddannede", siger Jeanette Sjøberg.

 Jeanette Sjøberg fik en plads i Hovedstyrelsen i 2012, som suppleant for Ane Søegaard, og hun blev genvalgt i 2015. Hun er næstformand for Ballerup Lærerforening.

Fire personer om tre topposter i DLF

Jeanette Sjøberg har været lærer på Grantofteskolen og bor fortsat i Ballerup. Hun er gift med Danny og har en voksen datter, Nicoline.

Hvordan vil hun beskrive sig selv som politiker og forhandler?

"Jeg har en konstruktiv tilgang, og jeg siger tingene ligeud, det er jeg vist ret god til. Det er også vigtigt at være tydelig, for Danmarks Lærerforening er nødt til at spille en afgørende rolle i forhold til at udvikle folkeskolen og læreruddannelsen, hvis vi skal have højnet lærernes omdømme og anseelse", siger Jeanette Sjøberg.

Formandsposten i Undervisningudvalget  blev som nævnt delt mellem Jeanette Sjøberg og Bjørn Hansen ved konstitueringen for snart to år siden, og Bjørn Hansen fortsætter i Hovedstyrelsen som medlem af Arbejdsmiljø- og organisationsudvalget. Hvem der bliver ny næstformand i Undervisningsudvalget afgøres efter nytår.