"Jeg har nogle gange tænkt, at det at skrive en lærebog er som et camoufleret ægteskab - og af og til overvejer man skilsmisse", lød det fra Bent Lindhardt under prisoverrækkelsen.

Prisvinder: At lave et læremiddel kan ikke anbefales

Torsdag uddelte forlaget Alinea sin egen Læremiddelpris til matematiksystemet Kontext. I takketalen frarådede en af hovedforfatterne andre at kaste sig ud i at lave læremidler.

Publiceret

Om Kontext+

KonteXt-systemet er inspireret af ideer og teorier udviklet afdet hollandske forskningscenter Freudenthal Institute ved UtrechUniversity, som i mange år har arbejdet med Realistic MathematicalEducation, der har som udgangspunkt, at matematik skal forstås i enkontekst. Det princip er overført til +-udgaverne.

De seneste tre år er Kontext-systemet omarbejdet ogblevet udgivet til 11 klassetrin inklusiv en række digitaleelementer, der understøtter bøgerne: film til forældre, lærere ogelever, filer til at arbejde videre i og oplæg til aktiviteter ogspil.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

" Før Kontext+ var Kontext, hvad der jo gør det oplagt at tro, at Kontext+ er en revision af Kontext. Men spørger man redaktør Susanne Schulian, om det mon hænger sådan sammen, er svaret et klart nej. Kontext+ er en helt ny udgivelse" sagde Alineas direktør Cliff Hansen, da han overrakte Læremiddelprisen 2017 til holdet bag matematiksystemet Kontext og videreudviklingen Kontext+.

Og det var et stort hold på 12-14 forfattere og redaktører, som delte æren, da de indtog scenen på 7. sal i Egmont-bygningen for at få overrakt blomster og diplomer. Men det var især forfatter Bent Lindhardts indsats, der blev fremhævet, så da han greb mikrofonen var det til lyden af 'skål' og hurra-råb fra salen. Og Bent Lindhardt lagde stærkt ud i takketalen:

"At lave et læremiddel kan ikke anbefales til nogen som helst!" begyndte han og fortsatte med at fortælle om, hvordan han følte, at ham havde talt mere med sin redaktør end med fruen derhjemme under den lange proces.

"Ja, jeg har nogle gange tænkt, at det at skrive en lærebog er som et camoufleret ægteskab - og af og til overvejer man skilsmisse."

Grunden til at det er så hårdt, er ifølge Bent Lindhardt, ansvaret overfor slutbrugerne - eleverne.

"Børnene har jo ikke et valg - de er nødt til at bruge bøgerne. Så vi er som forfattere nødt til at gøre den ekstra indsats, bruge den ekstra time, så det bliver ordenligt" sagde han inden han under klapsalver forlod scenen igen.

 

Præcisering 11/9-2017: Vi kan forstå, at nogle læsere ikke har forstået at Bent Lindhardt var ironisk i sin takketale. Vi understreger, at det var han, og det var tydeligt for alle, der var til stede ved prisoverrækkelsen. Red.

Læs mere

Læs en anmeldelse af Kontext+ her