Madkundskab
1   3

Madkamp: Madkundskabslærere skal lære at sylte i eddike

”Konserver din køkkenhave” er temaet for dette skoleårs DM i madkundskab. Her kan lærere lære mere om blandt andet syltning og fermentering af frugt og grønt. Tilmeldingen til lærerkurserne er åbne.

Under overskriften: "Kan man sylte en kartoffel?" inviterer Madkamp til lærerkurser over hele landet.

Indtil nu har lærerkurserne været gratis, men i år er der et deltagergebyr på 200 kroner. Gebyret går til administration og til at sikre, at der også fremover kan være lærerkurser, oplyser Madkamp.

Artiklen fortsætter under banneret

Temaet "Konserver din køkkenhave" er udviklet i samarbejde med lektor på læreruddannelsen Helle Brønnum Carlsen, som også er en af drivkræfterne bag lærerkurserne.

"Det er et tema, der på mange måder viser madkundskabs store potentiale. Konservering trækker direkte paralleller til både naturvidenskaben såvel som historiske aspekter", lyder det fra Helle Brønnum Carlsen".

"Man får således en naturvidenskabelig forståelse for, at pH-værdien falder, når du sylter i eddike, eller at du trækker vandet ud af en fisk, når du salter den. På samme måde lærer man, at tørring var den hyppigst anvendte metode i middelalderen", siger hun

Undervisningsmaterialet, som Madkamp har udviklet, bringer eleverne igennem forløb om syltning, saltning, fermentering og andre konserveringsmetoder inden for frugt og grønt. Desuden kræver konservering et stort fokus på fysisk-kemiske processer og ikke mindst hygiejne, som bliver en stor del af undervisningsforløbet.  

KURSUSDATOER 2017

København
Mandag d. 2. oktober

Aarhus
Tirsdag d. 3. oktober

Aalborg
Onsdag d. 4. oktober

Esbjerg
Torsdag d. 5. oktober

Odense
Tirsdag d. 10. oktober

Vordingborg
Onsdag d. 11. oktober

På lærerkurserne bliver lærerne præsenteret for undervisningsmateriale til dette års Madkamp, oplæg og workshops om konservering.

Projektleder Emma Ter-Borch mener, at temaet rammer ned i en tidsånd.

"Det er oppe i tiden at dyrke råvarer selv. Det kan være i køkkenhaven eller i terrassens krukker. Men også at kunne gemme det. Det er til gavn for både dig selv og miljøet. Og så er det jo fantastisk at hente et glas solbærmarmelade ned fra hylden en kold dag i december. Eller spise en hotdog med hjemmesyltede agurker og blomme-ketchup".

Hun fortæller, at mange lærere allerede har tilmeldt sig kurserne.

"Interessen for de ældgamle konserveringsmetoder som syltning, tørring, saltning, røgning og fermentering er stor", lyder det fra Emma Ter-Borch

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.232 andre er allerede tilmeldt