Sundhed
0   0

Gladsaxe gør skoledagen røgfri - også uden for matriklen

Hver femte af de unge, der ryger, røg første gang i skoletiden, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse, som opfordrer skoler til at gøre skoletiden røgfri både på og uden for skolens område. Gladsaxe har fra i år røgfri skole for alle elever.

I en pressemeddelelse understreger Kræftens Bekæmpelse, at rygevaner grundlægges tidligt i livet. Mere end 8 ud af 10 rygere begyndte, inden de fyldte 18 år. Og et rundspørge fra 2016, som foreningen står bag, viser, at hver femte tog det første sug i løbet af skoletiden. 

Artiklen fortsætter under banneret

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at skoletiden er røgfri for både elever og lærere. For rygning smitter: Jo flere rygere på skolen, jo flere vil også begynde.

I Gladsaxe Kommune har man fra 1. august i år besluttet, at skoletiden er røgfri. Det betyder, at eleverne heller ikke må ryge uden for skolen i pauserne.

Rygning i grundskolen

  • 18 pct. af de 15-årige ryger hver dag eller lejlighedsvis
  • Omkring 9.000 børn mellem 11 og 15 år ryger hver dag
  • 21 pct. af rygere mellem 16 og 25 år røg første gang på skolen (heraf 5 pct. på efterskole)
    Kilder: Skolebørnsundersøgelsen, SIF 2014; Sundhedsstyrelsen 2017

"De yngre elever skal ikke se på, at de store står og ryger uden for skolen. Og de elever, som i dag bliver fristet til at begynde at ryge, fordi nogle af de andre gør det, dem vil vi gerne give bedre mulighed for at forblive fri for røg og rygning", siger Gladsaxes borgmester Trine Græse i en pressemeddelelse.

Det er op til skolerne, hvordan de vil håndtere den røgfri skoledag, fortæller hun - og forestiller sig at det bliver noget med at tage en snak med elev og forældre.

Siden 2015 har alle kommunale arbejdspladser i Gladsaxe haft røgfri arbejdstid. I skolen arbejder man blandt andet forebyggende med teater om ikke at ryge.

Forsker ved Statens Institut for Folkesundhed, Lotus Sofie Bast fortæller, at man ved, at unge påvirkes af rygning i omgivelserne og at rygeregler har en forebyggende effekt.

Også alle kommuneskoler i Syddjurs, Aalborg og Randers har indført røgfri skoletid. Og flere skoler rundt om i landet tager beslutningen om blive røgfri på eget initiativ. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.233 andre er allerede tilmeldt