Arbejdstid
27   82

Minister: Lærernes arbejdstidsregler skal fastholdes ved OK18

”Det er afgørende for mig, at lærernes nuværende arbejdstidsregler fastholdes ved OK18”, sagde minister for offentlig innovation Sophie Løhde til Djøfs forhandlerkonference. KL’s udmelding har været den samme. Et svært udgangspunkt for frie og fair forhandlinger, mener DLF-formand Anders Bondo.

"De lokale arbejdspladser skal have mulighed for at få fuldt udbytte af medarbejdernes kvalifikationer og kompetencer. Det gælder ikke mindst på undervisningsområdet. De fleksible rammer i de nuværende arbejdstidsregler for lærerne gør det muligt både at tage hensyn til elever med forskellige behov og lærere med forskellige erfaringer. Jeg vil derfor gerne melde klart ud i dag, at det er afgørende for mig, at lærernes nuværende arbejdstidsregler fastholdes ved OK18".

Sådan lød det fra minister for offentlig innovation Sophie Løhde på Djøfs forhandlerkonference for godt en måned siden. Dermed melder hun sig i koret af KL's forhandlere, som enstemmigt er kommet med budskabet om, at arbejdsgiverne ikke vil forhandle lærernes arbejdstidsregler ved overenskomsten 2018. Det er ellers et af de tungeste krav i lærernes vægtskål. For lærerne vil gerne erstatte arbejdstidsloven L 409 med forhandlede rammer for lærernes arbejde.

Artiklen fortsætter under banneret

DLF: Ministerudmelding er en stor provokation

Lærernes formand Anders Bondo Christensen var med til konferencen, og han opfatter Sophie Løhdes udmelding som en stor provokation.

"Der er fortsat en fuldstændig koordineret indsats mellem regeringen og KL. For det er nøjagtig det samme, vi har hørt fra KL fra den politiske forhandler Michael Ziegler og KL-direktør Kristian Heunicke", siger Anders Bondo Christensen og slår fast, at lærernes arbejdstid i øjeblikket ikke er dækket af en overenskomst.

"Det er nu fjerde år, vi ikke har en overenskomst, og signalet i 2015 var det samme. Vi kan ikke, vi må ikke lave en overenskomst, og i de drøftelser, der var, fik vi jo flere gange henvisinger til, at det ikke er i overensstemmelse med politikernes målsætninger, at der ændres på Lov 409", siger Anders Bondo og fortsætter.

"Det er nogle, som slet ikke har forstand på den danske model, som kan finde på at sige sådan".

Ifølge lærerformanden burde politikerne ikke have den slags målsætninger med et lovindgreb, som de havde i 2013, hvor Lov 409 om lærernes arbejdstidsregler til en vis grad var med til at finansiere en stor folkeskolereform, hvor eleverne fik flere undervisningstimer.

"Politikerne kan bringe en konflikt, der er gået i hårdknude til ophør af hensyn til samfundet, men politikerne kan ikke have målsætninger med et lovindgreb. Når man fastholder det, så er det virkelig at underminere hele det forhandlingssystem, vi har i Danmark, som vi ellers lovpriser i alle mulige andre sammenhænge", lyder det fra Anders Bondo.

Bondo gemmer tale til ILO

International Labour Organization er en organisation under FN, som består af både arbejdsgivere, organisationer og regeringer. ILO har flere gange rettet kritik mod den danske regering for forløbet omkring lærernes arbejdstid i 2013.

"Det er utroligt, at en minister på den måde ignorerer en klar afgørelse fra ILO. ILO har pålagt den danske regering at sikre, at der sker frie og fair forhandlinger om arbejdstidsreglerne for underviserne. Så kan man ikke sende et signal om, at reglerne bare fastholdes", siger Anders Bondo.

ILO har bedt om at blive opdateret på overenskomstforhandlingerne i Danmark, og det har Anders Bondo til sinde at gøre.

"Vi går benhårdt efter det. Den her udtalelse gemmer jeg i forhold til, at ILO stadig holder øje med, hvad der sker i DK. Vi skal stå sammen om at forsvare det danske aftalesystem. Det her er noget, der rækker langt ud over vores egne rækker".

DLF holder fast: Lærernes arbejdstid skal forhandles

Lærernes krav til overenskomstforhandlingerne i 2018 bliver vedtaget på DLF's kongres i oktober. Og her regner Anders Bondo, at der vil være et arbejdstidskrav.

"Vi har nogle arbejdstidsregler, som slet ikke kan sammenlignes med det, som andre kommunalt ansatte har. Det kan ikke være rigtigt, at Folketinget kan pålægge en enkelt gruppe af ansatte nogle regler, som er langt under niveau med det, som alle andre har. Derfor skal vi have nogle reelle forhandlinger i 2018 - uagtet, hvad ministeren sagde ved det her møde", siger Anders Bondo. 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ