Debat

Hvorfor skal skoleungdommen ikke lære om finanskriser?

FinansDanmark kan indoktrinere i pengeugen med undervisning uden advarsler mod kommende finanskriser

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Link til dagbladet Børsens artikel “Niels Lunde: Her er dine tre udfordringer, Ulrik Nødgaard”. 21/4-2015. “Landets banker nyder almindelig foragt. De tog ikke et selvopgør efter finanskrisen, og mange mennesker har en opfattelse af bankerne som nogen, der ikke har lært af deres fejl”, skrev chefredaktør, Niels Lunde i Børsen 21. APR. 2015, da FinansDanmarks fik Ulrik Nødgaard ny direktør.

Men FinansDanmark er ikke blevet et hak klogere siden 2015. Det fremgår af et skuffende svar fra Mads Rørvig, Underdirektør for Public Affairs i Finans Danmark (30/7) på min kritik af den ensidige undervisning om penge i forbindelse med pengeugen.

Mads Rørvig skriver at “Finansiel forståelse er vigtigt”. Ja. Men hvorfor skal skoleeleverne så ikke lære noget om finanskriser i det materiale, som jeg betegner som indoktrinerende?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

De allerstørste privatøkonomiske beslutninger kan have katastrofale konsekvenser for et ungt menneske, hvis han eller hun ikke har overvejet, at krise og lavkonjunktur følger efter optimisme og højkonjunktur.

Det sikre job og det skønne hus kan være et meget usikkert job og et hus, der blev købet meget dyrt, når den næste finansielle boble springer.

Men Mads Rørvig skriver bare:

“Finansiel forståelse er vigtigt

Kære Lars og andre interesserede Formålet med Pengeugen er at højne børn og unges finansielle forståelse gennem undervisning i privatøkonomi. Det er Finans Danmark, der står bag initiativet, og det er Danmarks Matematiklærerforening, der har udarbejdet det officielle undervisningsmateriale. Derudover har vi bl.a. samarbejdet med Politiet om den del af materialet, der handler om digital sikkerhed. De ca. 1.000 folkeskolelærere, der har deltaget i Pengeuge og har brugt materialet i undervisningen, har generelt været meget glade for indholdet. Alle materialerne fra årets pengeuge har i mange måneder ligget offentligt tilgængelige på denne side: www.pengeuge.dk/Laerere/Pages/Undervisningsmaterialer/Officielt%20materiale%20til%20undervisningen.aspx Med venlig hilsen Mads Rørvig Underdirektør for Public Affairs i Finans Danmark”.

Citat slut.

For mig står det som en skandale, at landets skoler lader over 31.000 elever møde FinansDanmark uden balance fra en eneste finanskritisk aktør.

Det vil være passende, hvis FinansDanmark helt af sig selv kan indse, at finanskritiske organisationer som OxfamIBIS, Fair Bidragssats, Gode Penge og Mellemfolkeligt Samvirke skal med ud på landets skoler.

Pengeuge 2018 bliver afholdt i uge 11, den 12.-16. marts.

Mads Rørvig er underdirektør for Public Affairs i Finans Danmark dermed cheflobbyist for en finansindustri med udlån for 6000-7000 mia. kr. Er det svært at se, at mangler balance?

Lånerne af de 6000-7000 mia. kr. er uden repræsentation.

Link til mit blogindlæg 18/7-2017

https://www.folkeskolen.dk/612505/skal-bankdirektoerer-have-lov-til-at-undervise-folkeskoleeleverne-uden-at-blive-sagt-i-mod

Link til Pengeugen:

http://www.pengeuge.dk/Pages/Forside.aspx

Link til  dagbladet Børsens artikel “Niels Lunde: Her er dine tre udfordringer, Ulrik Nødgaard”. 21/4-2015.

http://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/110087/artikel.html