Som skolefe kan Sanne Kastrup Olsen hjælpe Cecilie med at tackle hverdagen

Skole-fe hjælper børn fra familier med alkoholproblemer

Som lærer kan man ikke bare se på og gøre ingenting, hvis et barn ikke trives. Det mener Sanne Kastrup Olsen, Danmarks første skolefe. I aften og de kommende dage kan man møde hende i tv-programmet "Cecilie og skolefeen", på DR 1 og 2.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I tv-programmet møder vi skolepigen Cecilie. Hendes far er flyttet fra familien, fordi han ikke kunne lade være med at drikke, og nu glemmer han alt for tit sine aftaler med Cecilie. Men skolefeen Sanne Kastrup Olsen arrangerer, at hun tager med Cecilie ud og besøger faren. Hun får de to til at lukke sig op overfor hinanden. Blandt andet får hun Cecilie til at skrive en stil, der er et interview med faren om, hvorfor han begyndte at drikke, og hvad han tænker om deres situation i dag.

Samtidig arrangerer Sanne Kastrup Olsen, at Cecilie kommer til ridning sammen med de andre piger fra klassen. Og langsomt begynder Cecilie at blive mere glad og udadvendt.

Gør noget

"Det handler om at gribe ind i tide", siger Sanne Kastrup Olsen. "Som lærere skal vi gøre noget ved problemerne - ellers kunne vi ligeså godt kalde os undervisere. Men som lærere har vi jo en skærpet underretningspligt".

Hun har været skolefe på Longelse Skole siden år 2002. Da hun startede, var hun almindelig lærer på skolen, men siden er hun blevet skoleleder. Det er hende, der har opfundet begrebet skolefe. Hun har rejst meget rundt i landet og holdt foredrag om det, og i dag findes der lignende ordninger på mange skoler rundt om i landet.

"Det vigtige er, at man går ind og tager et ansvar og gør noget, når man kan se, at et barn ikke trives", forklarer hun. "Selvfølgelig koster det nogle ekstra timer, men dem må man finde. Både for det enkelte barns skyld, men også fordi det får hele klassen til at fungere meget bedre".

Taget godt imod

"Jeg har aldrig oplevet, at nogen ikke ville tage imod hjælp. Hverken børn eller forældre. Og alle de andre børn ved jo også godt, hvem der har problemer. Nogle gange skal det måske være en anden end mig, der går til en bestemt elev. Det er underordnet. Bare det sker", siger skolefeen.

Skolefeen tager sig af alle slags problemer. Det er naturligvis ikke kun, når der er et alkoholproblem.

"Vi går aldrig ud og fordømmer. Vi henvender os typisk til forældrene og siger, at vi er bekymrede for deres barn. Alle forældre vil jo gerne dele en bekymring om deres eget barn. Det er et godt udgangspunkt for at få taget hul på problemet.

"Jeg ser det ikke som min opgave at sende en far eller mor på alkoholambulatoriet. Det kan det måske ende med i nogle tilfælde. Min opgave er at give støtte til børnene - simpelthen at gøre det, der virker".