Elever producerede lysestager til sidste års Kloge Hænder-kampagne.

Virksomheder sætter eleverne i arbejde til åbent hus

Erhvervsskoler og virksomheder over hele landet holder i dag åbent hus for interesserede udskolingslever. Men besøgene handler om mere end bare en rundvisning. Eleverne skal nemlig have noget fra hånden.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når eleverne på 7. og 8. klassetrin i dag er inviteret til åbent hus på 20 forskellige virksomheder og erhvervsskoler, skal de ikke regne med en afslappet dag væk fra de vante omgivelser.

Eleverne skal nemlig bruge deres hænder og fremstille forskellige produkter som lysestager, iPad-covere og kædeslæng. Det skal de for at få et indtryk af den på gældende virksomheds arbejde eller gå på opdagelse i, hvad man kommer til at lave, når man går på en erhvervsskole. Kampagnen i dag hedder 'Kloge hænder' og er arrangeret af netværket Jet-Net.dk, som har virksomheder som Grundfos og Microsoft som medlemmer.

"Det er svært for unge at vælge en uddannelse, hvis de ikke kender noget til jobmulighederne - eller senere muligheder for at videreuddanne sig. Mødet med virksomheders medarbejdere med en erhvervsuddannelse giver et helhedsbillede af, hvad eleverne kan vælge, og bidrager samtidig til opgør med stereotyper og fordomme," udtaler Nanna Seidelin, der er direktør for organisationen Naturvidenskabernes Hus, der driver netværket Jet-Net.dk i en pressemeddelelse.

Vejledningen til unge er blevet dårligere efter EUD-reformen

Samarbejde er afgørende for UU-vejledning

Naturvidenskabernes Hus arbejder målrettet for at øge børn og unges interesse for job indenfor det tekniske og naturfaglige. Jet-Net.dk-Netværkets medlemmer tæller omkring 80 virksomheder, der samarbejder med skoler om at give eleverne indsigt i, hvad man rent faktisk skal lave på teknisk-og naturfagligt tunge virksomheder.

"For at både elever og lærere kan få udbytte af samarbejdet med virksomheden, er det vigtigt, at eleverne får mulighed for at tale med virksomhedens medarbejdere om deres job og uddannelse og arbejde med virksomhedsrelaterede opgaver, som er koblet til den faglige undervisning. Det er med andre ord ikke tilstrækkeligt, at elever og lærere besøger virksomheden og får en rundvisning og en sodavand", siger direktør Nanna Seidelin.

Mindre UU-vejledning baner vej for private udbydere

Kun de mindst uddannelsesparate elever modtager individuel uddannelsesvejledning, som reglerne er nu. Samarbejdet med virksomheder yder derfor et væsentligt bidrag til uddannelsesvejledningen, lyder det fra Naturvidenskabernes Hus.

"Hvis optaget på erhvervsuddannelserne skal øges, er lærerne i folkeskolen et af de centrale omdrejningspunkter for den nødvendige forandring. Her er samarbejder med virksomheder en afgørende faktor i processen. Gennem disse får lærerne nye sparringspartnere uden for skolen, der kan give dem viden til at perspektivere fagene og dermed gøre undervisningen mere interessant for eleverne.", lyder det i en pressemeddelelse om 'Kloge Hænder'.  

Læs mere

Se her om der er erhvervsuddannelser ellervirksomheder, der holder åbent hus nær din skole