Naturfag
0   3

Smugkig på Pisas science-opgaver

Den 6. december offentliggøres Pisa-undersøgelsen for sjette gang, denne gang med hovedfokus på naturfag. På et såkaldt webinar løftede Pisa-chef Andreas Schleicher i denne uge sløret for nogle af de opgaver, der skal vise elevernes naturvidenskabelige kompetencer.

Godt en halv million 15-årige fra 72 lande blev deltog i Pisa-testen i 2015. I alt er der 184 scienceopgver svarende til seks timers test, fordi det er science, der er fokusområde denne gang, 103 læseopgaver, 81 matematikopgaver, 117 opgaver i samarbejdende problemløsning og 43 opgaver i finansiel forståelse, men hver elev får en pakke med et udsnit af opgaverne.

Mange af eleverne blev stillet over for opgaver på felter, de ikke har lært noget om i skolen, for:

"Pisa er ikke en test i, om eleverne kan huske, hvad de har lært", fremhæver Andreas Schleicher på webinaret, som kan ses nedenfor. "vi tester, om de er i stand til at tage viden ud og bruge den i nye situationer".

Hovedvægten ligger altså denne gang på såkaldt scientific literacy:

Artiklen fortsætter under banneret

"Kan eleverne tænke videnskabeligt og skelne mellem observationer, fakta, hypoteser, modeller, teorier?"

Han viser blandt andet den ovenfor viste opgave, der handler om, hvordan man kan undersøge, hvorfor planterne gror bedre på én skråning end på en anden.

"Eleverne skal fortolke data, ikke blot forstå forsøgsdesignet".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.452 andre er allerede tilmeldt