Debat
1   4

”Var det sjovt i skolen i dag?”

Om at skolen ikke er en del af underholdnings-industrien.

”Var det sjovt i skolen i dag?”

Det spørgsmål er det mest ringe spørgsmål du som forældre kan stille dit barn! Jeg har lige fået job i udskolingen på en almindelig folkeskole. En af de ting jeg har gjort klart for eleverne fra starten har været, at skolen IKKE er en del af underholdningsindustrien -- bevares, skolen må gerne være sjov, endda gerne rigtig sjov, men, det er IKKE et krav at skolen SKAL VÆRE SJOV. Den slags krav hører til i underholdningsindustrien, ikke i skolen. En af årsagerne til at børn nogle gange keder sig, er, at de fra første skoledag dagligt er blevet spurgt: "Var det sjovt at være i skole?" Med det spørgsmål får man som forældre desværre givet sit barn det indtryk, at morskab og underholdning er væsentlighedskriterie 1 for skolen. Og det, kære forældre, er uheldigt at give jeres børn den forventning, at skolen skal være sjov, for det giver problemer når så skolen ikke er sjov og underholdende, for så opfylder den jo ikke det efterspurgte væsentlighedskriteriet nr 1, og er dermed KEDELIG! Alt det siger jeg til de store børn fra starten af, så første gang en elev pipper op om, at de keder sig over en opgave, som fx forleden dag, hvor de skulle lede efter uregelmæssige verber i en engelsk tekst -- så fik "det er kedeligt" eleven, en kort reminder om, at den slags ytringer holder vedkommende for sig selv, for jeg er ikke ansat i underholdningsbranchen og skal derfor ikke efterkomme krav om underholdning. Jeg overvejer om jeg skal spørge ind til om eleven synes det er kedeligt, fordi det ikke er sjovt, eller … ”Synes du det er kedeligt fordi det er for svært/for let? Fordi der er nogle i klassen som kan mere end dig? Fordi du har mere lyst til …? Fordi du ikke vil have at jeg bestemmer over dig? Fordi det er for nyt/gammelt? Fordi du vil hjem? Fordi du ikke gider din sidekammerat? Fordi du ikke kan koncentrere dig fordi: du er træt, er ked af det, de andre støjer for meget, du skal på wc, du er uvenner med nogen, her er for varmt/koldt, din mor/far var dumme, dit familiemedlem er kommet på hospitalet, dit kæledyr døde, du er sulten? Osv … ” (listen er næsten ordret fra Sauer, ”Kedsomhed i skolen”, Folkeskolen, 3/9-16).

Artiklen fortsætter under banneret

Nuvel, foreløbigt bliver min tilgang tilsyneladende respekteret af eleverne. Nåh ja, for øvrigt, så har forældrene fået samme orientering ved første forældremøde. Jeg glemte dog at give forældrene input til hvad de kunne spørge om i stedet for ”Var det sjovt i skolen i dag? ”, fx ”Hvordan var det i skolen i dag? ”, og hvis barnet svarer ”kedeligt” så kan du som forældre selv lave din egen undersøgelse og tale lidt om underholdningsindustri og uddannelsesinstitution.

Det vil vi lærere sætte pris på - tak! 

Bedste hilsnerSøs Irini Armyrantis, ildsjæl og lærer på Pilehaveskolen i Vallensbæk


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ