Børnene i skolemadsprojektet blev scannet, vejet og fik taget blodprøver i mobilt laboratorium, der kørte rundt på de deltagende skoler.

Kortuddannedes børn er mindst sunde

Børn af kortuddannede forældre er mere overvægtige og har mere insulin og fedt i blodet end børn af forældre med en lang videregående uddannelse. Det viser en ny undersøgelse fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, som er baseret på tallene fra den store skolemadsundersøgelse Opus.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Opus Skolemadsprojekt undersøgte forskerne betydningen af 'ny nordisk hverdagsmad' for mere end 800 børns sundhed og indlæring i 3.- og 4.-klasserne fra ni skoler på Sjælland og Lolland-Falster. Projektet kørte i 2011-2012.

Nu har forskere trukket nogle resultater fra undersøgelsen, der viser, at børn af kortuddannede forældre er mere overvægtige, spiser mindre kostfiber og har lavere niveauer af de sunde omega-3-fedtsyrer i blodet.

Skolemadsprojekt: For lidt søvn kan påvirke børns vægt

"Samlet set viser vores undersøgelse, at social ulighed i sundhed begynder allerede i barndommen. Det er ikke kun forældre med kort uddannelse, der er dårligere stillet sundhedsmæssigt. Det sætter også spor hos børnene, og kan sandsynligvis medvirke til en øget risiko for at udvikle sukkersyge og hjertekarsygdom på lang sigt", fortæller Hanne Hauger, der er ph.d.-studerende på Institut for Idræt og Ernæring i en pressemeddelelse.

Skolemadsprojekt gør elever sundere og rundere

Børn skal spise mere fisk

Undersøgelsen viser, at mange børn spiser for lidt fisk, men at det er mest udpræget hos børn af kortuddannede forældre. Blandt denne gruppe spiste 1/3 af børnene slet ikke fisk, og derfor havde de også det laveste niveau af de sunde omega-3 fedtsyrer i blodet. Fødevarestyrelsens anbefaling er, at danskerne skal spise 350 gram fisk om ugen.

Sund skolemad har lille effekt på elevers præstationer

Børn af kortuddannede forældre spiser også for lidt fibre og har en øget forekomst af overvægt. Både forskelle i omega-3 niveauer, fiberindtag og overvægt var med til at forklare de sociale forskelle i børnenes insulin og fedt i blodet.

"Vi har længe vidst, at der allerede i barndommen er en social slagside, når det kommer til overvægt og kostvaner, og nogle studier har også vist, at børn af kortuddannede forældre er dårligere stillede, hvad angår insulin og fedt i blodet. Det nye er især, at også indtag af fisk og kostfibre i sig selv ser ud til at spille en væsentlig rolle for uligheden i børnenes sundhed. Det er altså ikke kun ulighed i overvægt, det er vigtigt at fokusere på", lyder det fra lektor i børneernæring, ph.d. Camilla T. Damsgaard, der er ansvarlig for undersøgelsen.